gastro postao
Nakon pripreme slasnih džemova, finih kolača i torti, raznih crumbleova - vrijeme je i za pokoji kompot.
Ako voliš voćne kompote ovaj će ti sigurno biti jedan od favorita. Jednostavan recept, od samo šest sastojaka, koje gotovo sigurno već imaš u kuhinji, rezultirat će sjajnim okusom koji će te zasladiti kada vrijeme postane tmurno i hladno.
Topao i mirisan s dodatkom cimeta, ovaj kompot bit će kao jesen u čaši, a osim samostalno jesti ga možeš i uz dodatak tučenog slatkog vrhnja, s palačinkama, sladoledom te s orašastim plodovima!
Sastojci:
- 2 kg krušaka
- 400 g šećera
- 2 litre vode
- 1 štapić cimeta
- 2 vrećice vanilin šećera
- sok od limuna
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 100 stupnjeva. Stavi u nju staklenke. Limene poklopce prethodno operi i prebriši alkoholom kako bi ih dezinficirala.
- Kruške operi, oguli, prereži na četvrtine i očisti od koštica. Stavi ih u posudu s hladnom vodom i sokom od limuna kako ne bi potamnile ili to napravi nakon što skuhaš sirup.
- U velikoj posudi pomiješaj vodu, obje vrste šećera, malo soka od limuna i začine. Jednom kada tekućina zavrije dodaj u nju kruške i kuhaj ih 10 minuta. Zatim procijedi sirup.
- Premjesti kruške u staklenke i prelij ih potom sirupom. Količina bi trebala biti dovoljna za oko šest staklenki, ali opet to ovisi o tvojem načinu rezanja kruški te o veličini i marki korištenih staklenki.
- Ostavi jedan do dva centimetra prostora na vrhu staklenke i obriši njene rubove, a potom ih poklopi limenim poklopcem.
- Zadnji korak jest da staklenke uroniš u kipuću vodu na 15 do 20 minuta ili ih vratiš u pećnicu na 80 stupnjeva na 10 do 15 minuta.
U slast!