Recepti 24. veljače 2023.

Jednostavan, a impresivan: Parfe od kave s mangom

Parfait od kave s mangom
Parfait od kave s mangom - savršen desert uz poslijepodnevni čaj ili kavu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Voliš li kavu evo brzog deserta koji će ti ‘zasititi dušu’! Parfe od kave i inače je savršen užitak koji možeš pripremiti u tren oka i započeti dan uz slatke note, a mango mu daje egzotičnu notu

Ako voliš kavu, onda će ovaj slatki užitak tu ljubav prema kavi podići na sasvim drugu razinu! Osim toga, ovo je svakako zdravija i aromatičnija verzija od većine drugih slastica. Potrebno je samo nekoliko sastojaka kako bi se napravio ovaj jednostavan, ali egzotičan desert.

 

Možda vas zanima... Parfe torta od lješnjaka - crno bijelo savršenstvo Kolumne

 

Napravljen od crne kave, čokoladnih keksa, slatkog vrhnja, šećera... Ovaj parfe od kave može biti savršen užitak čak i za posebne prilike.

Jednostavan je za pripremu, ne oduzima puno vremena i može se napraviti u svega nekoliko minuta (ne računajući vrijeme hlađenja). Stoga, ako ti dolaze gosti, pripremi ovaj rajski užitak i impresioniraj ih svojim kulinarskim umijećem!

 

 | Author: Shutterstock Parfait od kave s mangom - kolač kojem mango daje potrebnu svježinu foto: Shutterstock

Parfe od kave s mangom

Sastojci za 12 kriški:

  • 200 g čokoladnih keksa
  • 80 g maslaca, rastopljenog
  • 200 g očišćenog manga
  • sok od 1 naranče
  • 30 g šećera
  • 120 g želiranog šećera (2:1)
  • 150 g mliječne čokolade
  • 2 listića želatine
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 4 žlice instant kave
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 50 g gotove čokoladne glazure
Možda vas zanima... Brzo i lako: Parfe s malinama i pistacijama Recepti

Priprema:

  1. Kekse samelji ili ih usitni valjajući ih valjkom za tijesto u plastičnoj vrećici, pomiješaj ih s rastopljenim maslacem te smjesu usitni u ravnomjernom sloju na dno kalupa za tortu (promjera 26 cm) koji treba prethodno obložiti papirom za pečenje. Ostavite podlogu 2 sata u hladnjaku.
  2. Mango sa sokom od naranče usitni u mikseru te ga prokuhaj 5 minuta u lončiću sa želiranim šećerom. Ostavi da se hladi.
  3. U međuvremenu napravi parfe čokoladu, nasjeckaj i otopi na pari, namoči želatinu da omekša i pomiješaj 100 ml vrhnja s prahom za instant-kavu. Jednom jajetu odvoji bjelanjak od žumanjka pa od žumanjka i drugog jajeta na pari istuci gustu kremu, zajedno s vrhnjem. U toploj kremi otopi ocijeđenu želatinu, umiješaj topljenu čokoladu te zdjelu premjesti u veću zdjelu s ledom pa tuci kremu dok se ne ohladi.
  4. Istuci čvrsti snijeg od 1 bjelanjka uz dodatak soli pa postupno usipaj šećer miksajući ga dok se ne otopi. Snijeg umiješaj u hladnu kremu zajedno s tučenim slatkim vrhnjem.
  5. Podlogu od keksa premaži nadjevom od manga, po nadjevu rasporedi parfe od kave i ostavi tortu 3 sata u hladnjaku. Po njoj otopljenom čokoladnom glazurom išaraj linije i ostavi je da se stisne. Možeš je ukrasiti kriškama manga.

 | Author: Timur Weber/Pexels Uz ovaj desert savršeno će pasati i osvježavajući sok od manga foto: Timur Weber/Pexels

 

Torta od sira s mangom Možda vas zanima... Torta od posnog sira i manga stalno mami na još! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.