Ako voliš kavu, onda će ovaj slatki užitak tu ljubav prema kavi podići na sasvim drugu razinu! Osim toga, ovo je svakako zdravija i aromatičnija verzija od većine drugih slastica. Potrebno je samo nekoliko sastojaka kako bi se napravio ovaj jednostavan, ali egzotičan desert.
Napravljen od crne kave, čokoladnih keksa, slatkog vrhnja, šećera... Ovaj parfe od kave može biti savršen užitak čak i za posebne prilike.
Jednostavan je za pripremu, ne oduzima puno vremena i može se napraviti u svega nekoliko minuta (ne računajući vrijeme hlađenja). Stoga, ako ti dolaze gosti, pripremi ovaj rajski užitak i impresioniraj ih svojim kulinarskim umijećem!
Parfait od kave s mangom - kolač kojem mango daje potrebnu svježinu
Parfe od kave s mangom
Sastojci za 12 kriški:
- 200 g čokoladnih keksa
- 80 g maslaca, rastopljenog
- 200 g očišćenog manga
- sok od 1 naranče
- 30 g šećera
- 120 g želiranog šećera (2:1)
- 150 g mliječne čokolade
- 2 listića želatine
- 500 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice instant kave
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 50 g gotove čokoladne glazure
Priprema:
- Kekse samelji ili ih usitni valjajući ih valjkom za tijesto u plastičnoj vrećici, pomiješaj ih s rastopljenim maslacem te smjesu usitni u ravnomjernom sloju na dno kalupa za tortu (promjera 26 cm) koji treba prethodno obložiti papirom za pečenje. Ostavite podlogu 2 sata u hladnjaku.
- Mango sa sokom od naranče usitni u mikseru te ga prokuhaj 5 minuta u lončiću sa želiranim šećerom. Ostavi da se hladi.
- U međuvremenu napravi parfe čokoladu, nasjeckaj i otopi na pari, namoči želatinu da omekša i pomiješaj 100 ml vrhnja s prahom za instant-kavu. Jednom jajetu odvoji bjelanjak od žumanjka pa od žumanjka i drugog jajeta na pari istuci gustu kremu, zajedno s vrhnjem. U toploj kremi otopi ocijeđenu želatinu, umiješaj topljenu čokoladu te zdjelu premjesti u veću zdjelu s ledom pa tuci kremu dok se ne ohladi.
- Istuci čvrsti snijeg od 1 bjelanjka uz dodatak soli pa postupno usipaj šećer miksajući ga dok se ne otopi. Snijeg umiješaj u hladnu kremu zajedno s tučenim slatkim vrhnjem.
- Podlogu od keksa premaži nadjevom od manga, po nadjevu rasporedi parfe od kave i ostavi tortu 3 sata u hladnjaku. Po njoj otopljenom čokoladnom glazurom išaraj linije i ostavi je da se stisne. Možeš je ukrasiti kriškama manga.
Uz ovaj desert savršeno će pasati i osvježavajući sok od manga