Recepti 12. srpnja 2017.

Jednostavna pita s limunom i meringom

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljiva slastica koju upravo morate probati!

Iako osebujnog okusa i mirisa, ova divna pita nije pretjerano teška za napraviti, a oduševit će baš sve!

A kada ju poslužite, toliko ćete oboriti sve ukućane i goste da će o njoj pričati još danima!

Sve što vam je potrebno su jaja, nekoliko limuna, kalup za pite i još nekoliko sastojaka. No vjerujte, sreća i oduševljenje ovim kolačem neće izostati!

Pripremite ju kada očekujete posebne goste, ili, jednostavno, kada želite napraviti neki poseban kolač za svoje ukućane. Jer ova pita to zaista jest.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Sastojci:

  • Za koru:
  • 1 žumanjak
  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice soli
  • 350 g glatkog brašna
  • Za kremu od limuna:
  • sok od 5 limuna
  • korica od 3 limuna
  • 200 g šećera
  • 125 g maslaca, narezanog na kockice
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • Za meringu:
  • 4 bjelanjka
  • 225 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

  1.  Kora: Maslac izmiksati dok ne omekša pa dodati žumanjak, vaniliju, sol i šećer u prahu te izmiksati dok se ne izjednači i umijesiti rukama brašno dok ne smjesa ne postane glatka i ujednačena. Zamotati smjesu oblikovanu u kuglu u plastičnu foliju i staviti ju u hladnjak na pola sata. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva pa izvaditi tijesto iz hladnjaka i razvući ga u krug promjera 30 cm (da prekrije i rubove kalupa) ta ga staviti u kalup namazan maslacem i pobrašnjen, Na tijesto staviti papir za pečenje i na njega grah/rižu za pečenje te peći tijesto 15 minuta u zagrijanoj pećnici. Izvaditi iz pećnice, maknuti papir i grah te tijesto peći još 10 minuta. 
  2. Krema: Na najmanjoj temperaturi rastopiti maslac, šećer, sok i koricu od limuna te sol; kada se sve rastopi, polako i uz neprestano miješanje dodati jaja i žumanjak i miješati oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne i pretvori u kremu. Preliti pripremljenu kremu preko tijesta i staviti ga na još 10 minuta u pećnicu. 
  3. Meringa: Sastojke pomiješati i izmiksati u čvrsti snijeg te pripremljenu meringu namazati na pečenu kremu i staviti u zagrijanu pećnicu na još 5 - 10 minuta, dok se meringa lagano ne zapeče i dobije lijepu zlatnu boju.
  4. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.