gastro postao
Neodoljiva slastica koju upravo morate probati!
Iako osebujnog okusa i mirisa, ova divna pita nije pretjerano teška za napraviti, a oduševit će baš sve!
A kada ju poslužite, toliko ćete oboriti sve ukućane i goste da će o njoj pričati još danima!
Sve što vam je potrebno su jaja, nekoliko limuna, kalup za pite i još nekoliko sastojaka. No vjerujte, sreća i oduševljenje ovim kolačem neće izostati!
Pripremite ju kada očekujete posebne goste, ili, jednostavno, kada želite napraviti neki poseban kolač za svoje ukućane. Jer ova pita to zaista jest.
Sastojci:
- Za koru:
- 1 žumanjak
- 225 g maslaca sobne temperature
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
- 350 g glatkog brašna
- Za kremu od limuna:
- sok od 5 limuna
- korica od 3 limuna
- 200 g šećera
- 125 g maslaca, narezanog na kockice
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- Za meringu:
- 4 bjelanjka
- 225 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
- Kora: Maslac izmiksati dok ne omekša pa dodati žumanjak, vaniliju, sol i šećer u prahu te izmiksati dok se ne izjednači i umijesiti rukama brašno dok ne smjesa ne postane glatka i ujednačena. Zamotati smjesu oblikovanu u kuglu u plastičnu foliju i staviti ju u hladnjak na pola sata. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva pa izvaditi tijesto iz hladnjaka i razvući ga u krug promjera 30 cm (da prekrije i rubove kalupa) ta ga staviti u kalup namazan maslacem i pobrašnjen, Na tijesto staviti papir za pečenje i na njega grah/rižu za pečenje te peći tijesto 15 minuta u zagrijanoj pećnici. Izvaditi iz pećnice, maknuti papir i grah te tijesto peći još 10 minuta.
- Krema: Na najmanjoj temperaturi rastopiti maslac, šećer, sok i koricu od limuna te sol; kada se sve rastopi, polako i uz neprestano miješanje dodati jaja i žumanjak i miješati oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne i pretvori u kremu. Preliti pripremljenu kremu preko tijesta i staviti ga na još 10 minuta u pećnicu.
- Meringa: Sastojke pomiješati i izmiksati u čvrsti snijeg te pripremljenu meringu namazati na pečenu kremu i staviti u zagrijanu pećnicu na još 5 - 10 minuta, dok se meringa lagano ne zapeče i dobije lijepu zlatnu boju.
- Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.