Ovaj slasni drobljenac, upravo je ono što vam treba kako biste otkrili neke nove okuse. Rabarbara je zeljasto povrće koje mnogi smatraju voćem. Zašto? Zato što je slatkasto kiselkasta i odlično se uklapa u razne slastice. Posebno dobro se slaže s jagodama i šljivama. Jestive su samo stabljike, koje su često ružičaste, dok lišće nije preporučljivo jesti.
Možete ju koristiti i u slanim jelima pa tako s njom pripremite, juhe, salate ili složence.
Kod pripreme ove slastice, rabarbaru smo spojili s bademima i ekstraktom vanilije.
Gotov drobljenac ostavite na sobnoj temperaturi i poslužite sa sladoledom od vanilije.
Sastojci:
- Maslac za podmazivanje
- 275 g rabarbare
- 50 g šećera
- 2 žlice glatkog brašna
- Šećer u prahu za posipavanje
- 6 žlica kiselog vrhnja
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 75 g maslaca
- 50 g mljevenih badema
- Za drobljenac:
- 50 g maslaca
- 25 g muscovado šećera
- 40 g šećera
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
- 100 g glatkog brašna
- prstohvat soli
Priprema:
- Prvo napravite drobljenac: rastopiti maslac (50 g) pa dodati muscovado i 40 g šećera; maknuti s vatre i miješati dok ne dobijete pastu; dodati brašno i vaniliju i žlicom miješati smjesu u mrvice pa ju na kraju utisnuti u dno posude i ostaviti za kasnije
- Stabljike rabarbare prerezati na pola pa na manje dijelove (od 2 cm) i samljeti ih u blenderu; prebaciti rabarbaru u drugu posudu pa dodati 50 g šećera i 2 žlice brašna i povremeno promiješati smjesu
- U drugoj posudi pomiješati vrhnje, jaje, žumanjak, 1 žličicu vanilije; u posebnoj posudi pomiješati 100 g brašna, 100 g šećera, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i 75 g maslaca te sve izmiksati u mrvičastu smjesu pa dodati smjesu vrhnja i jaja i bademe i izmiksati dok smjesa ne postane homogena
- Na okrugli kalup (promjera 26 cm) staviti papir za pečenje pa na dno ravnomjerno rasporediti pripremljenu smjesu (s vrhnjem i brašnom) te na nju rasporediti smjesu s rabarbarom i na gornji sloj rukama natrgati drobljenac
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta - dok gornji sloj ne bude lijepe zlatne boje
- Poslužiti toplo, s kuglicom sladoleda ili žlicom grčkog jogurta