Recepti 22. veljače 2017.

Prepustite se novim okusima: Rabarbara i vanilija

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako nije čest gost naših slastica, rabarbara je upravo savršena kraljica zimskih deserata!

Ovaj slasni drobljenac, upravo je ono što vam treba kako biste otkrili neke nove okuse. Rabarbara je zeljasto povrće koje mnogi smatraju voćem. Zašto? Zato što je slatkasto kiselkasta i odlično se uklapa u razne slastice. Posebno dobro se slaže s jagodama i šljivama. Jestive su samo stabljike, koje su često ružičaste, dok lišće nije preporučljivo jesti.

Možete ju koristiti i u slanim jelima pa tako s njom pripremite, juhe, salate ili složence.

Kod pripreme ove slastice, rabarbaru smo spojili s bademima i ekstraktom vanilije.

Gotov drobljenac ostavite na sobnoj temperaturi i poslužite sa sladoledom od vanilije.

 

Sastojci:

  • Maslac za podmazivanje
  • 275 g rabarbare
  • 50 g šećera
  • 2 žlice glatkog brašna
  • Šećer u prahu za posipavanje
  • 6 žlica kiselog vrhnja
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 75 g maslaca
  • 50 g mljevenih badema
  • Za drobljenac:
  • 50 g maslaca
  • 25 g muscovado šećera
  • 40 g šećera
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 g glatkog brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Prvo napravite drobljenac: rastopiti maslac (50 g) pa dodati muscovado i 40 g šećera; maknuti s vatre i miješati dok ne dobijete pastu; dodati brašno i vaniliju i žlicom miješati smjesu u mrvice pa ju na kraju utisnuti u dno posude i ostaviti za kasnije
  2. Stabljike rabarbare prerezati na pola pa na manje dijelove (od 2 cm) i samljeti ih u blenderu; prebaciti rabarbaru u drugu posudu pa dodati 50 g šećera i 2 žlice brašna i povremeno promiješati smjesu
  3. U drugoj posudi pomiješati vrhnje, jaje, žumanjak, 1 žličicu vanilije; u posebnoj posudi pomiješati 100 g brašna, 100 g šećera, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i 75 g maslaca te sve izmiksati u mrvičastu smjesu pa dodati smjesu vrhnja i jaja i bademe i izmiksati dok smjesa ne postane homogena
  4. Na okrugli kalup (promjera 26 cm) staviti papir za pečenje pa na dno ravnomjerno rasporediti pripremljenu smjesu (s vrhnjem i brašnom) te na nju rasporediti smjesu s rabarbarom i na gornji sloj rukama natrgati drobljenac
  5. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta - dok gornji sloj ne bude lijepe zlatne boje
  6. Poslužiti toplo, s kuglicom sladoleda ili žlicom grčkog jogurta

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.