Uvijek sam se veselila kad bi mama napravila knedle sa šljivama i sjećam se kako smo ih obilato posipali sa šećerom i cimetom. Vjerujem da su mnogi od vas ljubitelji ovih slatkih okruglica pa vam donosim i moju verziju!
Sastojci (za 10 knedli)
Za tijesto:
- 1 kg krumpira, skuhanog
- 2 šalice (400 g) brašna (ja sam koristila pirovo brašno)
- 2 jaja
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 10 šljiva, očišćenih, bez koštice
- 1-2 žlice šećera (ja sam koristila kokosov šećer)
Za posipanje:
- 1 šalica krušnih mrvica
- 3 žlice šećera (ja sam koristila kokosov šećer)
- 3 žlice kokosovog ulja ili maslaca (za prženje)
Priprema:
- Ogulite krumpir i izrezite na četvrtine. Kuhajte u uzavreloj vodi dok ne omekša.
- Kad je krumpir skuhan i jos uvijek vruć, izgnječite i dodajte maslinovo ulje. Ostavite sa strane da se ohladi. Kad je ohlađen, dodajte brašno, jaja i sol i povežite rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, možete dodati još malo brašna dok mijesite. Također, možete staviti tijesto 1 sat u frižider jer je onda lakše raditi s njim. Podijelite tijesto na manje komade, oblikujte u kugle i u svaku utisnite jednu, prethodno očišćenu, šljivu.
- Napunite veliku posudu vodom, uzavrite i oprezno stavljajte jednu po jednu knedlu u uzavrelu vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok ne isplivaju na površinu.
- Oprezno izvadite knedle iz vode i prebacite na veliki tanjur. Pripremite krušne mrvice za posipanje tako što ih dodate kokosovom ulju ili maslacu na tavu za prženje, dodajte šećer i lagano pržite par minuta miješajući dok ne dobiju blago smeđu boju. Dodajte kuhane knedle i lagano ih povaljajte u krušnim mrvicama. Servirajte posipane šećerom i cimetom.
Dobar tek!
Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.