Kolumne 23. prosinca 2016.

Knedle sa šljivama s tajnim dodatkom

foto: Lili Bašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je jedno od onih tradicionalnih jela koja uvijek bude lijepa sjećanja na djetinstvo, kako kod mene, tako vjerujem i kod mnogih od vas...

Uvijek sam se veselila kad bi mama napravila knedle sa šljivama i sjećam se kako smo ih obilato posipali sa šećerom i cimetom. Vjerujem da su mnogi od vas ljubitelji ovih slatkih okruglica pa vam donosim i moju verziju!


Knedle sa šljivama 

Sastojci (za 10 knedli)

Za tijesto:

  • 1 kg krumpira, skuhanog
  • 2 šalice (400 g) brašna (ja sam koristila pirovo brašno)
  • 2 jaja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli


Za punjenje:

  • 10 šljiva, očišćenih, bez koštice
  • 1-2 žlice šećera (ja sam koristila kokosov šećer)


Za posipanje:

  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 3 žlice šećera (ja sam koristila kokosov šećer)
  • 3 žlice kokosovog ulja ili maslaca (za prženje)

 | Author: Lili Bašić foto: Lili Bašić

Priprema:

  1. Ogulite krumpir i izrezite na četvrtine. Kuhajte u uzavreloj vodi dok ne omekša.
  2. Kad je krumpir skuhan i jos uvijek vruć, izgnječite i dodajte maslinovo ulje. Ostavite sa strane da se ohladi. Kad je ohlađen, dodajte brašno, jaja i sol i povežite rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, možete dodati još malo brašna dok mijesite. Također, možete staviti tijesto 1 sat u frižider jer je onda lakše raditi s njim. Podijelite tijesto na manje komade, oblikujte u kugle i u svaku utisnite jednu, prethodno očišćenu, šljivu.
  3. Napunite veliku posudu vodom, uzavrite i oprezno stavljajte jednu po jednu knedlu u uzavrelu vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok ne isplivaju na površinu.
  4. Oprezno izvadite knedle iz vode i prebacite na veliki tanjur. Pripremite krušne mrvice za posipanje tako što ih dodate kokosovom ulju ili maslacu na tavu za prženje, dodajte šećer i lagano pržite par minuta miješajući dok ne dobiju blago smeđu boju. Dodajte kuhane knedle i lagano ih povaljajte u krušnim mrvicama. Servirajte posipane šećerom i cimetom.

Dobar tek!

 

Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.