gastro postao
Pečena janjetina s nadjevom od janjetine, jelo je koje morate isprobati
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 535
Potrebno vam je
- 3200 g janjetina, mršava
- 50 g pršut
- 30 g masline, crne
- sol
- svježe mljeveni papar
- ulje maslinovo
- 100 g kruh pšenični, bijeli
- 100 ml vrhnje za kuhanje
- 80 ml vino bijelo
- 20 g luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- 1 kom lovorov list
- 10 kom ružmarin
- 3 kom kadulja
Priprema
- Nadjev - Na zagrijanom ulje ispirjajte luk dok ne uvene. Dodajte češnjak, 1/4 lovorovog lista, ružmarin, kadulju te jos malo pirjajte.Ulijte vino i kuhajte dok polovica vina ne ispari.
- Maknite s vatre i procijedite kroz gusto sito.
- Meso (300 g okrajka od janjćeg buta i plećki) sameljite na stroju sa sitnim rupicama. Sameljeno meso prebacite u posudu te miksajte uz dodavanje kruha i vrhnja da dobijete ljepljivu smjesu. U smjesu dodajte pršut i masline rezane na sitne kockice (brunoise), začinite, pomiješajte da se namirnice sjedine te probajte ukus (nemojte dodavati previse soli jer je pršut slan).
- Priprema buta - Sa svakog janjećeg buta odvojite bedrenu kost (očistite meso od kostiju koje ćete upotrijebiti za nadjev, također i okrajke sa buta). Sa buta odvojite središnju kost do koljenice bez otvaranja buta sa vanjske strane.
- Šupljinu buta napunite nadjevom. Kuhinjskim koncem povežite tj.oblikujte but a otvor zatvorite štapićem za ražnjiće ili sašijte koncem.
- But izvana posolite, nauljite maslinovim uljem i stavite u odgovarajuću tepsiju.
- Pecite na početku u jako zagrijanoj peći (220°C), zatim smanjite na 160°C. Pri kraju but zalijevajte vlastitim sokom. Po obroku 1-3 odreska.
Pečena janjetina s nadjevom od janjetine, jelo je koje morate isprobati