Recepti 13. listopada 2014.

Jelo od otočne janjetine

gastro postao gastro.24sata.hr
Pečena janjetina s nadjevom od janjetine, jelo je koje morate isprobati

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 535

Potrebno vam je

  • 3200 g janjetina, mršava
  • 50 g pršut
  • 30 g masline, crne
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • ulje maslinovo
  • 100 g kruh pšenični, bijeli
  • 100 ml vrhnje za kuhanje
  • 80 ml vino bijelo
  • 20 g luk ,crveni
  • 1 režanj češnjak
  • 1 kom lovorov list
  • 10 kom ružmarin
  • 3 kom kadulja

Priprema

  1. Nadjev - Na zagrijanom ulje ispirjajte luk dok ne uvene. Dodajte češnjak, 1/4 lovorovog lista, ružmarin, kadulju te jos malo pirjajte.Ulijte vino i kuhajte dok polovica vina ne ispari.
  2. Maknite s vatre i procijedite kroz gusto sito.
  3. Meso (300 g okrajka od janjćeg buta i plećki) sameljite na stroju sa sitnim rupicama. Sameljeno meso prebacite u posudu te miksajte uz dodavanje kruha i vrhnja da dobijete ljepljivu smjesu. U smjesu dodajte pršut i masline rezane na sitne kockice (brunoise), začinite, pomiješajte da se namirnice sjedine te probajte ukus (nemojte dodavati previse soli jer je pršut slan).
  4. Priprema buta - Sa svakog janjećeg buta odvojite bedrenu kost (očistite meso od kostiju koje ćete upotrijebiti za nadjev, također i okrajke sa buta). Sa buta odvojite središnju kost do koljenice bez otvaranja buta sa vanjske strane.
  5. Šupljinu buta napunite nadjevom. Kuhinjskim koncem povežite tj.oblikujte but a otvor zatvorite štapićem za ražnjiće ili sašijte koncem.
  6. But izvana posolite, nauljite maslinovim uljem i stavite u odgovarajuću tepsiju.
  7. Pecite na početku u jako zagrijanoj peći (220°C), zatim smanjite na 160°C. Pri kraju but zalijevajte vlastitim sokom. Po obroku 1-3 odreska.

Pečena janjetina s nadjevom od janjetine, jelo je koje morate isprobati

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.