gastro postao
Krem juha od buče bit će odličan prvi slijed, ali i odlična večera tijekom radnog tjedna
Ova veganska varijanta krem juhe s bučom će te apsolutno oduševiti. Spoj sastojaka je izvanredan, uključujući i malo tamnog ruma.
Ova veganska juha od bundeve gotova je za manje od 45 minuta, a količina je dostatna za 5 izdašnih porcija. Možeš je poslužiti s naribanim veganskim sirom, tostiranim kruhom i/ili tostiranim bučinim sjemenkama.
Ako želiš kod kuće tostirati bučine sjemenke, pećnicu zagrij na 120 stupnjeva. Prelij ih s malo suncokretovog ulja, posoli i dodaj druge začine koji ti odgovaraju, poput timijana, origana, kumina ili korijandera. Peci otprilike sat vremena, ali obavezno promiješaj svakih 15 minuta kako ne bi zagorjele.
Juha od buče
Sastojci:
- 800 g pirea od buče
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica sezamovog ulja
- 2 nasjeckane ljutike
- 1,2 l povrtnog temeljca
- 1 veliki krumpir
- 1 velika mrkva
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žličice melase
- korica naranče
- 250 ml sojinog mlijeka
- 100 ml tamnog ruma
- 2 žličice curryja u prahu
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- sol, papar
Postupak:
- Krumpir i mrkvu operi i nareži na kockice.
- Na tavici zagrij maslinovo i sezamovo ulje pa prodinstaj nasjeckanu ljutiku.
- Dodaj pire od buče, krumpir i mrkvu pa podlij temeljcem. Pričekaj da uskuha, a zatim smanji vatru, poklopi posudu i kuhaj 25 minuta.
- Kad povrće omekša, izmiksaj juhu štapnim mikserom.
- Vrati na vatru, dodaj šećer, melasu, koricu jedne naranče, rum i sojino mlijeko pa još kratko kuhaj.
- Na kraju začini soli, paprom i muškatnim oraščićem.