gastro postao
Krem juha od buče bit će odličan prvi slijed, ali i odlična večera tijekom radnog tjedna
Ova veganska varijanta krem juhe s bučom će te apsolutno oduševiti. Spoj sastojaka je izvanredan, uključujući i malo tamnog ruma.
Ova veganska juha od bundeve gotova je za manje od 45 minuta, a količina je dostatna za 5 izdašnih porcija. Možeš je poslužiti s naribanim veganskim sirom, tostiranim kruhom i/ili tostiranim bučinim sjemenkama.
Ako želiš kod kuće tostirati bučine sjemenke, pećnicu zagrij na 120 stupnjeva. Prelij ih s malo suncokretovog ulja, posoli i dodaj druge začine koji ti odgovaraju, poput timijana, origana, kumina ili korijandera. Peci otprilike sat vremena, ali obavezno promiješaj svakih 15 minuta kako ne bi zagorjele.
Bučine sjemenke
Juha od buče
Sastojci:
- 800 g pirea od buče
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica sezamovog ulja
- 2 nasjeckane ljutike
- 1,2 l povrtnog temeljca
- 1 veliki krumpir
- 1 velika mrkva
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žličice melase
- korica naranče
- 250 ml sojinog mlijeka
- 100 ml tamnog ruma
- 2 žličice curryja u prahu
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- sol, papar
Postupak:
- Krumpir i mrkvu operi i nareži na kockice.
- Na tavici zagrij maslinovo i sezamovo ulje pa prodinstaj nasjeckanu ljutiku.
- Dodaj pire od buče, krumpir i mrkvu pa podlij temeljcem. Pričekaj da uskuha, a zatim smanji vatru, poklopi posudu i kuhaj 25 minuta.
- Kad povrće omekša, izmiksaj juhu štapnim mikserom.
- Vrati na vatru, dodaj šećer, melasu, koricu jedne naranče, rum i sojino mlijeko pa još kratko kuhaj.
- Na kraju začini soli, paprom i muškatnim oraščićem.