Jede ti se Cezar salata, ali dio njezinih sastojaka nije u sezoni? Ništa zato, imamo super rješenje - ova jesenska verzija Cezar salate je nenadmašno slasna, a naš recept je najbolji!
Cezar salata je klasik koji osvaja jednostavnošću i bogatim okusom. Iako danas postoji mnogo varijacija, tradicionalna Cezar salata sadrži nekoliko osnovnih sastojaka: rimsku salatu, krutone od kruha, parmezan, dresing (žumanjak, maslinovo ulje, limunov sok, senf, češnjak fileti inćuna, sol, papar), a mogu joj se dodati i (cherry) rajčice, tvrdo kuhana jaja, prepečeni špek te piletina.
Ovo što danas pripremamo je malo drugačija verzija Cezar salate - ona jesenska. U njoj nema zelene salate, nema ni krutona, ali zato ima pečene bundeve i kovrčavog kelja. Naravno, ni parmezana ne nedostaje. Dresing je praktički klasičan dresing za Cezar salatu.
A kako smo spojili sve ove sastojke doznaj u nastavku, jer donosimo odličan recept. Naša jesenska verzija Cezar salate jako je fina i zasitna!
Jesenska verzija Cezar salate
foto: Healthy Choices/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Jesenska verzija Cezar salate
25 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
DRESING ZA SALATU
Sastojci
Češnjak
1
režanj
Sok od limuna
1
žlica
Fileti inćuna iz konzerve
3
kom
Sol
0,25
žličica
Majoneza
125
ml
Worcestershire umak
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Parmezan
20
g
SALATA
Sastojci
Butternut bundeva
900
g
Maslinovo ulje
3
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Parmezan
30
g
Kovrčavi kelj
300
g
Sok od limuna
2
žlica
Postupak
U zdjelici izmiješaj usitnjeni češnjak i limunov sok. Pusti da odstoji 5 minuta.
U međuvremenu nasitno nasjeckaj inćune. Pospi ih 1/4 žličicom soli i nastavi sjeckati i gnječiti tupom stranom noža - trebaš dobiti finu pastu.
U zjdelicu s češnjakom i limunovim sokom dodaj majonezu, worcestershire umak, papar i pastu od inćuna. Dobro izmiješaj. Umiješaj nasitno naribani parmezan, kušaj i dodaj još soli i limunova soka prema ukusu.
Zdjelicu s dresingom prekrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak dok ti ne zatreba.
Pećnicu ugrij na 220 stušnjeva. Butternit tikvu raspolovi i oguli, izvadi sjemenke. Nareži bundevu na kriške, obloži ulje, posoli i popapri.
Na namašćeni pleh prvo stavi listiće parmezana, a na njih komade bundeve.
Peci dok tikva ne omekša i postane hrskava i zlatnosmeđa na donjem dijelu, 2'-25 minuta. Pusti da odstoji na plehu 2-3 minute nakon vađenja iz pećnice.
U velikoj zdjeli izmiješaj natrgane listove kovrčavog kelja (ako ga ne možeš nabaviti koristi 'obični' kelj ili raštiku), limunov sok i sol. Lagano umasiraj sok i sol u kelj - treba lagano omekšati i dobiti tamniju zelenu boju.
U tako pripremljeni kelj dodaj 172 količine dresinga, pola količine bundeve i rastopljeni parmezan (sve komade sastruži s pleha). Sve izmiješaj protresanjem zdjele.
Stavi u zdjelu za sevriranje. Na vrh stavi ostatak pečene budeve i parmezana. Posluži s ostatkom dresinga sa strane.