Recepti Desert 10. travnja 2025.

Kocke od limuna i timijana koje mirišu na proljeće!

Desert
15 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
kocke od limuna i timijana
Kocke od limuna i timijana
foto: Grow Forage Cook Ferment/Pinterest
Neke stvari ne bi trebale funkcionirati, ali funkcioniraju savršeno — poput limuna i timijana u ovom sočnom i laganom desertu

Kada ti život da limun, dodaj mu malo timijana i ispeci savršen desert. Ove kocke su kombinacija tekstura i mirisa koje ne očekuješ u kolaču: korica je prhka i aromatična, a krema svilenkasta i kiselkasta, začinjena lagano i s namjerom.

Odlična kombinacija

U podlozi je spoj bademovog brašna, timijana i limunove korice, uz puno maslaca i malo strpljenja. Krema se kuha bez komplikacija - sve ide odjednom u lonac, a jedino pravilo je da ne odeš od štednjaka. Timijan pušta aromu dok se sve zgušnjava, a maslinovo ulje na kraju daje onaj blagi "poseban" efekt.

limun | Author: Allison Saeng/Unsplash Limuni foto: Allison Saeng/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Kocke od limuna i timijana
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
PODLOGA OD TIJESTA
Sastojci
  • Brašno 1 šalica
  • Bademovo brašno 0,25 šalica
  • Šećer 0,25 šalica
  • Voda 2 žlica
  • Limunova korica 1 žličica
  • Svježi timijan - listići 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Maslac 10 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 165 °C i obloži četvrtasti kalup (23x23 cm) papirom za pečenje tako da rubovi vire preko stranica. U multipraktiku pomiješaj brašno, bademovo brašno, šećer, hladnu vodu, limunovu koricu, listiće timijana, sol i maslac ohlađen i narezan na kockice i pulsiraj dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.

    Mrvičasto tijest utisni u kalup i ravnomjerno rasporedi. Peci oko 30 minuta, dok ne postane zlaćane boje.


KREMA
Sastojci
  • Šećer 1,50 šalica
  • Sok od limuna 0,75 šalica
  • Limunova korica 2 žličica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Žumanjak 3 kom
  • Grančica svježeg timijana 4 kom
  • Maslac 4 žlica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. U manjem loncu pjenjačom izmiješaj šećer, limunov sok i koricu, gustin, sol, jaja i žumanjke dok ne postane glatko. Dodaj grančice timijana i stavi na srednje jaku vatru. Kuhaj uz stalno miješanje 8–10 minuta, dok se ne zgusne.

    Makni s vatre, procijedi i umiješaj maslac i maslinovo ulje dok smjesa ne postane svilenkasta.


UKRAŠAVANJE
Sastojci
  • Šećer u prahu
  • Svježi timijan - listići
Postupak
  1. Odmah nakon što izvadiš podlogu iz pećnice, prelij preko nje pripremljenu kremu i ravnomjerno rasporedi. Vrati u pećnicu i peci još 10–15 minuta, dok se krema ne stegne.

    Pusti da se potpuno ohladi, zatim stavi u hladnjak na 30 minuta. Izvadi uz pomoć papira za pečenje, pospi šećerom u prahu, ukrasi timijanom i nareži na 12 kocki.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

185 kcal

9 %

MASTI

17,60 g

24 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

6,50 g

2 %

PROTEINI

1,70 g

3 %

Kada ti život da dobre limune, napravi limuncine. I još puno toga!

rižoto Možda vas zanima... Odličan rižoto s limunom gotov je za pola sata! Recepti Usoljeni limuni Možda vas zanima... USOLJENI LIMUNI Tajna savršenog okusa brojnih jela Recepti limuncini Možda vas zanima... Limuncini su preukusni jestivi božićni darovi Špajza Sočna bezglutenska torta s limunom Možda vas zanima... Sočan bezglutenski kolač s limunom Recepti Pikantna ananas limunada s votkom Možda vas zanima... Pikantna limunada s ananasom i votkom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:24 10. Travanj 2025.

    suuuper