Neke stvari ne bi trebale funkcionirati, ali funkcioniraju savršeno — poput limuna i timijana u ovom sočnom i laganom desertu
Kada ti život da limun, dodaj mu malo timijana i ispeci savršen desert. Ove kocke su kombinacija tekstura i mirisa koje ne očekuješ u kolaču: korica je prhka i aromatična, a krema svilenkasta i kiselkasta, začinjena lagano i s namjerom.
Odlična kombinacija
U podlozi je spoj bademovog brašna, timijana i limunove korice, uz puno maslaca i malo strpljenja. Krema se kuha bez komplikacija - sve ide odjednom u lonac, a jedino pravilo je da ne odeš od štednjaka. Timijan pušta aromu dok se sve zgušnjava, a maslinovo ulje na kraju daje onaj blagi "poseban" efekt.
Limuni
foto: Allison Saeng/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kocke od limuna i timijana
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
PODLOGA OD TIJESTA
Sastojci
Brašno
1
šalica
Bademovo brašno
0,25
šalica
Šećer
0,25
šalica
Voda
2
žlica
Limunova korica
1
žličica
Svježi timijan - listići
1
žličica
Sol
1
žličica
Maslac
10
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 165 °C i obloži četvrtasti kalup (23x23 cm) papirom za pečenje tako da rubovi vire preko stranica. U multipraktiku pomiješaj brašno, bademovo brašno, šećer, hladnu vodu, limunovu koricu, listiće timijana, sol i maslac ohlađen i narezan na kockice i pulsiraj dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.
Mrvičasto tijest utisni u kalup i ravnomjerno rasporedi. Peci oko 30 minuta, dok ne postane zlaćane boje.
KREMA
Sastojci
Šećer
1,50
šalica
Sok od limuna
0,75
šalica
Limunova korica
2
žličica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Jaje
2
kom
Žumanjak
3
kom
Grančica svježeg timijana
4
kom
Maslac
4
žlica
Maslinovo ulje
2
žlica
Postupak
U manjem loncu pjenjačom izmiješaj šećer, limunov sok i koricu, gustin, sol, jaja i žumanjke dok ne postane glatko. Dodaj grančice timijana i stavi na srednje jaku vatru. Kuhaj uz stalno miješanje 8–10 minuta, dok se ne zgusne.
Makni s vatre, procijedi i umiješaj maslac i maslinovo ulje dok smjesa ne postane svilenkasta.
UKRAŠAVANJE
Sastojci
Šećer u prahu
Svježi timijan - listići
Postupak
Odmah nakon što izvadiš podlogu iz pećnice, prelij preko nje pripremljenu kremu i ravnomjerno rasporedi. Vrati u pećnicu i peci još 10–15 minuta, dok se krema ne stegne.
Pusti da se potpuno ohladi, zatim stavi u hladnjak na 30 minuta. Izvadi uz pomoć papira za pečenje, pospi šećerom u prahu, ukrasi timijanom i nareži na 12 kocki.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
185 kcal
9 %
MASTI
17,60 g
24 %
KOLESTEROL
0,06 g
0 %
UH
6,50 g
2 %
PROTEINI
1,70 g
3 %
Kada ti život da dobre limune, napravi limuncine. I još puno toga!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.