Recepti Desert 10. travnja 2025.

Kocke od limuna i timijana koje mirišu na proljeće!

Desert
15 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
kocke od limuna i timijana
Kocke od limuna i timijana
foto: Grow Forage Cook Ferment/Pinterest
Neke stvari ne bi trebale funkcionirati, ali funkcioniraju savršeno — poput limuna i timijana u ovom sočnom i laganom desertu

Kada ti život da limun, dodaj mu malo timijana i ispeci savršen desert. Ove kocke su kombinacija tekstura i mirisa koje ne očekuješ u kolaču: korica je prhka i aromatična, a krema svilenkasta i kiselkasta, začinjena lagano i s namjerom.

Odlična kombinacija

U podlozi je spoj bademovog brašna, timijana i limunove korice, uz puno maslaca i malo strpljenja. Krema se kuha bez komplikacija - sve ide odjednom u lonac, a jedino pravilo je da ne odeš od štednjaka. Timijan pušta aromu dok se sve zgušnjava, a maslinovo ulje na kraju daje onaj blagi "poseban" efekt.

limun | Author: Allison Saeng/Unsplash Limuni foto: Allison Saeng/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Kocke od limuna i timijana
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
PODLOGA OD TIJESTA
Sastojci
  • Brašno 1 šalica
  • Bademovo brašno 0,25 šalica
  • Šećer 0,25 šalica
  • Voda 2 žlica
  • Limunova korica 1 žličica
  • Svježi timijan - listići 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Maslac 10 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 165 °C i obloži četvrtasti kalup (23x23 cm) papirom za pečenje tako da rubovi vire preko stranica. U multipraktiku pomiješaj brašno, bademovo brašno, šećer, hladnu vodu, limunovu koricu, listiće timijana, sol i maslac ohlađen i narezan na kockice i pulsiraj dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.

    Mrvičasto tijest utisni u kalup i ravnomjerno rasporedi. Peci oko 30 minuta, dok ne postane zlaćane boje.


KREMA
Sastojci
  • Šećer 1,50 šalica
  • Sok od limuna 0,75 šalica
  • Limunova korica 2 žličica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Žumanjak 3 kom
  • Grančica svježeg timijana 4 kom
  • Maslac 4 žlica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. U manjem loncu pjenjačom izmiješaj šećer, limunov sok i koricu, gustin, sol, jaja i žumanjke dok ne postane glatko. Dodaj grančice timijana i stavi na srednje jaku vatru. Kuhaj uz stalno miješanje 8–10 minuta, dok se ne zgusne.

    Makni s vatre, procijedi i umiješaj maslac i maslinovo ulje dok smjesa ne postane svilenkasta.


UKRAŠAVANJE
Sastojci
  • Šećer u prahu
  • Svježi timijan - listići
Postupak
  1. Odmah nakon što izvadiš podlogu iz pećnice, prelij preko nje pripremljenu kremu i ravnomjerno rasporedi. Vrati u pećnicu i peci još 10–15 minuta, dok se krema ne stegne.

    Pusti da se potpuno ohladi, zatim stavi u hladnjak na 30 minuta. Izvadi uz pomoć papira za pečenje, pospi šećerom u prahu, ukrasi timijanom i nareži na 12 kocki.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

185 kcal

9 %

MASTI

17,60 g

24 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

6,50 g

2 %

PROTEINI

1,70 g

3 %

Kada ti život da dobre limune, napravi limuncine. I još puno toga!

rižoto Možda vas zanima... Odličan rižoto s limunom gotov je za pola sata! Recepti Usoljeni limuni Možda vas zanima... Usoljeni limuni - tajna savršenog okusa brojnih jela Recepti limuncini Možda vas zanima... Limuncini su preukusni jestivi božićni darovi Špajza Sočan bezglutenski kolač s limunom Možda vas zanima... Sočan bezglutenski kolač s limunom Recepti Pikantna ananas limunada s votkom Možda vas zanima... Pikantna limunada s ananasom i votkom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:24 10. Travanj 2025.

    suuuper