Priznaj, kad pročitaš naslov koji počinje s „kolač od batata“, malo se namrštiš. Da, batat zvuči donekle dobro, ali kad pomisliš da je to ipak, na kraju krajeva, krumpir, odlučiš da ćeš preskočiti ovaj recept. Sve je dopušteno, naravno, i o ukusima se ne raspravlja, ali mi ćemo ti savjetovati – daj mu šansu.
Kolač od batata u ovom je obliku prekriven jako finim preljevom koji ćeš poželjeti staviti na svaki kolač koji napraviš. A i možeš! A sami kolač će srušiti svaku tvoju predrasudu o kolaču od – krumpira. Ne razlikuje se puno od kolača od bundeve, jer su batat i bundeva dosta slični okusom, ali ipak ne potpuno.
Batat je, inače, vrlo zdrav, a naš organizam ima od njega višestruke koristi. Vrlo je hranjiv, a sadrži puno antioksidansa – savršeno za jesensko i zimsko doba! A ima i puno vlakana, što pomaže probavi. Iako će vjerojatno biti jednako dobar s bilo kojom vrstom batata (postoje i bijeli i ljubičasti), možda je najbolje koristiti narančasti.
Prije nego počneš...
Sam kolač radi se vrlo brzo, ali ćeš jedino morati odraditi kratku pripremu – morat ćeš skuhati/ispeći batat. No, to nije uopće komplicirano niti dugotrajno. Možeš ga skuhati u loncu, najnormalnije kao i svaki krumpir, možeš ga ispeći u pećnici, ali će ti za to trebati malo duže, pa je zato idealno napraviti to u mikrovalnoj pećnici. To napravi ovako:
- Probuši batat na nekoliko mjesta vilicom prije nego ga staviš u mikrovalnu. Bit će ti dovoljno pet minuta, a slobodno provjeri ako misliš da je gotov i prije. Mora biti mekan dovoljno da ga možeš zgnječiti u pire.
Ako neki od začina nisu na tvom popisu omiljenih, možeš ih preskočiti, ali ova će kombinacija je idealan jesenski spoj i kolač će uz ove začine uistinu zamirisati baš onako kako poželiš ujesen. Ako ih nemaš, ionako bi bilo mudro nabaviti te začine za ovo jesensko i zimsko (da ne spominjemo još božićno…) vrijeme pred nama. Neće se baciti!
Ova količina smjese za kolač je idealna za pladanj za pečenje 20x30, dakle onaj veliki koji obično dobijemo uz pećnicu. Samo, naravno, mora biti onaj s višim rubovima. No, trebalo bi jednako dobro uspjeti i kao torta – da ispečeš dva okrugla sloja i između staviš preljev kao kremu (vjeruj nam, svidjet će ti se okus!), ali bi možda trebala dvostruka količina preljev/kreme.
Kolač od batata s preljevom
Nekoliko napomena:
- Ako koristiš slani maslac, nemoj dodati soli
- Nemoj predugo miksati – tek toliko da se sastojci povežu
- Da, smjesa je dosta gusta i ne treba ništa dodavati, nego je samo ravnomjerno rasporediti po pladnju
Sastojci:
Kolač
- 340 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode
- ½ žličice soli
- 1 žlica cimeta
- ½ žličice đumbira u prahu
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 220 grama smeđeg šećera
- 130 g šećera
- 3 velika jaja
- 230 ml ulja
- 470 g pirea od batata (oko 4-5 velikih batata)
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Preljev
- 110 g neslanog maslaca
- 220 g krem sira, na sobnoj temperaturi
- Prstohvat soli (ako koristiš neslani maslac)
- ¼ žličice cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 480 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka ili vrhnja
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pladanj za pečenje 20x30 namasti.
- Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine u velikoj posudi. Dobro promiješaj i ostavi sa strane.
- U drugoj posudi pomiješaj smeđi šećer, bijeli šećer, jaja, ulje, gnječeni batat i vaniliju. Dobro pomiješaj.
- Ulij tekuće sastojke u suhe sastojke i pomiješaj tek toliko da se sastojci spoje. Ne predugo! Možeš to učiniti električnom miješalicom ili drvenom kuhačom.
- Izlij smjesu u pladanj i ravnomjerno rasporedi.
- Peci otprilike 35-40 minuta, pa probaj čačkalicom. Ne mora biti potpuno čista čačkalica, može na njoj biti koja vlažna mrvica.
- Ostavi da se potpuno ohladi prije nego staviš preljev.
Preljev
- U posudi električnom miješalicom pomiješaj maslac na sobnoj temperaturi dok ne bude jednoličan.
- Dodaj sir i dobro pomiješaj, pa dodaj sol, cimet, vaniliju, šećer u prahu i mlijeko. Miješaj na srednjoj brzini.
- Provjeri gustoću, pa ako je pregusto, dodaj žličicu mlijeka ili vrhnja.
- Premaži ohlađeni kolač.
Po preljevu možeš posuti na komadiće nasjeckane orahe, lješnjake ili bademe, koji će se savršeno slagati s ovim kolačem. Još će bolje biti ako ih kratko prepržite.
Kolač može stajati u hladnjaku, ali prije posluživanja ga izvadi na 20-ak minuta na sobnu temperaturu. I uživaj u komplimentima koje ćeš dobiti ako poslužiš ovaj kolač nekom!