gastro postao
Vjerujemo da rižu ne koristite često u pripremi kolača, no nakon ove poslastice mogli biste promijeniti tu naviku.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 152
Potrebno vam je
- 150 g riža, polirana (ili brašno )
- 0.50 l mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom jaje kokošje
- 1 šalica lješnjak, mljeveni
- 1 kom narančina kora
- 2 žlica tamni rum
- 1 šalica šećer, kristal
- 50 g maslac, neslani
- krušne mrvice
Priprema
- Rižu kuhajte u mlijeku dok ne bude do pola kuhana. Maknite je s vatre pa dodajte maslac, lješnjake, koricu i rum. Ostavite smjesu da se dobro ohladi.
- Zatim odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žumanjke mikserom pjenasto umiješajte sa šećerom.
- Žlicom umiješajte u ohlađenu smjesu od riže žumanjke sa šećerom, dobro promiješajte, a zatim lagano dodajte i snijeg od bjelanjaka.
- Izlijte smjesu u okrugli kalup za torte koji ste prethodno premazali maslacem i posuli s malo krušnih mrvica.
- Pecite u pećnici na 200°c od 30 do 40 minuta dok kolač ne dobije lijepu smeđu boju i koricu.