Recepti 13. listopada 2014.

Krem juha od povrća

Krem juha od povrća
gastro postao gastro.24sata.hr
Svježi kupus pomiješajte s krumpirom, porilukom i češnjakom za finu kremoznu juhu

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 77

Potrebno vam je

  • 0.50 šalica vrhnje kiselo (20% masti)
  • 1 žlica limunov sok
  • 0.25 mala žlica limunova korica
  • 2 žlica maslac, neslani
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 6 šalica kupus glavati, zeleni (zimski)
  • 4 kom poriluk (cijeli)
  • 3 režanj češnjak
  • 500 g krumpir, zreli
  • 1 kom lovorov list
  • 1.50 l pileći temeljac
  • 2 žlica vlasac ( listovi)

Priprema

  1. U manjoj zdjeli pomiješati kiselo vrhnje, svježe iscijeđen limunov sok i sitno naribanu koricu te poklopiti i držati na hladnom.
  2. U većoj posudi otopiti 1 žlicu maslaca sa 1 žlicom maslinovog ulja pa dodati naribani svježi kupus, malo posoliti i popapriti te pirjati dok kupus omekša ali paziti da ne potamni, otprilike 6-8 minuta. Pomoću šupljikave žlice odvojiti 1 šalicu kupusa za kasnije.
  3. U posudu s kupusom dodati još jednu žlicu maslaca, poriluk i češnjak te pirjati oko 3 minute, dok poriluk (nasjeckani bijeli i svijetlo zeleni dijelovi) omekša. Zatim umiješati krumpir nasjeckan na kockice i lovorov list te uliti temeljac.
  4. Zagrijati do vrenja a zatim smanjiti jačinu vatre, poklopiti i kuhati 20-25 minuta, odnosno dok se krumpir skuha.
  5. Odbaciti lovorov list pa propasirati juhu pomoću štapnog miksera ili u blenderu do glatke smjese. Ponovno zagrijati juhu a ako je pregusta, dodati još malo temeljca. Začiniti sa soli i paprom.

Svježi kupus pomiješajte s krumpirom, porilukom i češnjakom za finu kremoznu juhu

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.