gastro postao
Svježi kupus pomiješajte s krumpirom, porilukom i češnjakom za finu kremoznu juhu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 77
Potrebno vam je
- 0.50 šalica vrhnje kiselo (20% masti)
- 1 žlica limunov sok
- 0.25 mala žlica limunova korica
- 2 žlica maslac, neslani
- 1 žlica ulje maslinovo
- 6 šalica kupus glavati, zeleni (zimski)
- 4 kom poriluk (cijeli)
- 3 režanj češnjak
- 500 g krumpir, zreli
- 1 kom lovorov list
- 1.50 l pileći temeljac
- 2 žlica vlasac ( listovi)
Priprema
- U manjoj zdjeli pomiješati kiselo vrhnje, svježe iscijeđen limunov sok i sitno naribanu koricu te poklopiti i držati na hladnom.
- U većoj posudi otopiti 1 žlicu maslaca sa 1 žlicom maslinovog ulja pa dodati naribani svježi kupus, malo posoliti i popapriti te pirjati dok kupus omekša ali paziti da ne potamni, otprilike 6-8 minuta. Pomoću šupljikave žlice odvojiti 1 šalicu kupusa za kasnije.
- U posudu s kupusom dodati još jednu žlicu maslaca, poriluk i češnjak te pirjati oko 3 minute, dok poriluk (nasjeckani bijeli i svijetlo zeleni dijelovi) omekša. Zatim umiješati krumpir nasjeckan na kockice i lovorov list te uliti temeljac.
- Zagrijati do vrenja a zatim smanjiti jačinu vatre, poklopiti i kuhati 20-25 minuta, odnosno dok se krumpir skuha.
- Odbaciti lovorov list pa propasirati juhu pomoću štapnog miksera ili u blenderu do glatke smjese. Ponovno zagrijati juhu a ako je pregusta, dodati još malo temeljca. Začiniti sa soli i paprom.
Svježi kupus pomiješajte s krumpirom, porilukom i češnjakom za finu kremoznu juhu