gastro postao
                                            
                                        
                                    Osvježavajuću kremu od skute možete dekorirati bademima, mentom i umakom od šumskog voća
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 1203
Krema
- 500 g vrhnje za šlag
 - 120 g skuta
 - 40 g šećer, u prahu
 
Umak
- 120 g smokve, sušene
 - 40 ml vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
 - 300 g naranča (žuto - narančasto meso)
 - 80 g šećer, kristal
 
Kore
- 600 g lisnato tijesto
 - 40 g med, vrcani
 - maslac, neslani
 
Priprema
- Za kremu - Vrhnje za šlag istučemo pjenasto. Skutu protisnemo kroz sito, dodamo šećer u prahu, dobro izmiješamo.
 - U tučeno vrhnje postepeno dodajemo zaslađenu skutu s laganim miješanjem. Pustimo u frižideru da se ohladi minimalno 1 sat.
 - Za umak - Smokve namočimo u vodi (30 min). Karameliziramo šećer, dodamo namočene smokve, podlijemo bijelim vinom, sokom od naranče i po potrebi vodom u kojoj su se suhe smokva namakale.Umak reduciramo do željene gustoće. Uzmite u obzir da će se umak stezati priklikom hlađenja (zbog karameliziranog šećera).
 - Za kore - Otopimo maslac i pomiješamo s medom. Potrebno nam je jedan i pol lista kore. Cijeli list prerežemo na pola. Sveukupno imamo tri polovice lista kore.
 - Prvi list premažemo otopinom meda i maslaca, na njega stavimo drugi list. Ponovimo postupak, stavimo treći list i ponovimo postupak. Izrežemo na osam pravokutnika. Pečemo ih na masnom papiru cca 7 min na 160°c.
 - Serviranje - Kremu od skute stavimo u dresir vrećicu. Na 1. Koru rasporedimo kremu, stavimo 2. Koru, rasporedimo kremu. Desert serviramo na tanjuru prelijemo ga umakom od suhih smokava.
 - Dekoriramo ga drobljenim bademima, mentom i umakom od šumskog voća ili nekim sličnim umakom (crvenom bojom). Umak možete kupiti ili napraviti od karameliziranog šećera , na koji se stavi voće, podlije vodom. Iskuhava se dok se voće ne raspadne. Procijedimo i ohladimo.