Recepti 847 prikaza 13. listopada 2014.

Krema od skute s umakom od smokava

Krema od skute s umakom od smokava
Osvježavajuću kremu od skute možete dekorirati bademima, mentom i umakom od šumskog voća

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 1203

Krema

  • 500 g vrhnje za šlag
  • 120 g skuta
  • 40 g šećer, u prahu

Umak

  • 120 g smokve, sušene
  • 40 ml vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
  • 300 g naranča (žuto - narančasto meso)
  • 80 g šećer, kristal

Kore

  • 600 g lisnato tijesto
  • 40 g med, vrcani
  • maslac, neslani

Priprema

  1. Za kremu - Vrhnje za šlag istučemo pjenasto. Skutu protisnemo kroz sito, dodamo šećer u prahu, dobro izmiješamo.
  2. U tučeno vrhnje postepeno dodajemo zaslađenu skutu s laganim miješanjem. Pustimo u frižideru da se ohladi minimalno 1 sat.
  3. Za umak - Smokve namočimo u vodi (30 min). Karameliziramo šećer, dodamo namočene smokve, podlijemo bijelim vinom, sokom od naranče i po potrebi vodom u kojoj su se suhe smokva namakale.Umak reduciramo do željene gustoće. Uzmite u obzir da će se umak stezati priklikom hlađenja (zbog karameliziranog šećera).
  4. Za kore - Otopimo maslac i pomiješamo s medom. Potrebno nam je jedan i pol lista kore. Cijeli list prerežemo na pola. Sveukupno imamo tri polovice lista kore.
  5. Prvi list premažemo otopinom meda i maslaca, na njega stavimo drugi list. Ponovimo postupak, stavimo treći list i ponovimo postupak. Izrežemo na osam pravokutnika. Pečemo ih na masnom papiru cca 7 min na 160°c.
  6. Serviranje - Kremu od skute stavimo u dresir vrećicu. Na 1. Koru rasporedimo kremu, stavimo 2. Koru, rasporedimo kremu. Desert serviramo na tanjuru prelijemo ga umakom od suhih smokava.
  7. Dekoriramo ga drobljenim bademima, mentom i umakom od šumskog voća ili nekim sličnim umakom (crvenom bojom). Umak možete kupiti ili napraviti od karameliziranog šećera , na koji se stavi voće, podlije vodom. Iskuhava se dok se voće ne raspadne. Procijedimo i ohladimo.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.