Priznaj, ova kremasta tjestenina s graškom i krumpirima nije prvo što bi ti palo na pamet u "ugljikohidratnoj krizi". Ali, vjeruj nam, krijepi dušu i tješi!
Postoje špageti za spojeve, lazanje za nedjeljne ručkove, fettuccine za morske priče… Ali svaki pravi fan tjestenine zna da postoje i dani kad ti ne treba spektakl na tanjuru, nego mirna, nježna, topla porcija koja ti šapće da će sve biti u redu.
Klasična, ali nikada dosadna
Tjesteninas graškom i krumpirom zvuči skromno, ali osvaja svakim zalogajem. Junaci su ditalini, sitna tjestenina idealna za hvatanje umaka - no ovo jelo možeš pripremiti i s drugim vrstama tjestenine.
Krumpir obavija tjesteninu kremastim slojem, grašak daje slatkoću, a korica parmezana u temeljcu zadužena je za aromu. Ovo je jelo koje ulazi u rotaciju onih provjerenih: jednostavno za pripremu, skromno u namirnicama, bogato u okusu.
Tjestenina s graškom
foto: Bakd&Raw by Karolin Baitinger/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasta tjestenina s graškom i krumpirom
10 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kora od parmezana
1
kom
Češnjak
6
režanj
Pileći temeljac
1,40
l
Krumpir - bijeli
340
g
Sol
1
žličica
Tjestenina - ditalini
225
g
Zamrznuti grašak
0,75
šalica
Maslac
1
žlica
Parmezan
Postupak
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zakuhaj temeljac zajedno s korom od parmezana i sitno nasjeckanim češnjakom. Kuhaj, povremeno miješajući, dok se količina ne smanji za otprilike trećinu, 15-20 minuta. Ukloni koru parmezana.
Smanji vatru na srednju, dodaj krumpir narezan na kockice od 1,5 cm i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekša, ali i dalje zadrži oblik, 8-10 minuta. Posoli.
Dodaj tjesteninu i kuhaj, povremeno miješajući, dok umak ne postane gušći, a tjestenina al dente, 9-11 minuta. Umiješaj grašak i maslac.
Podijeli tjesteninu u zdjelice i pospi naribanim parmezanom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
422 kcal
21 %
MASTI
8,00 g
11 %
KOLESTEROL
0,13 g
0 %
UH
63,00 g
22 %
PROTEINI
21,00 g
42 %
Imamo recepte za tjesteninu iz svih krajeva svijeta...