Recepti Tjestenina 16. travnja 2025.

Kremasta tjestenina s graškom i krumpirom

Tjestenina
10 MIN
45 MIN
4
JEDNOSTAVNO
tjestenina s graškom
Tjestenina s graškom
foto: Bakd&Raw by Karolin Baitinger/Unsplash
Priznaj, ova kremasta tjestenina s graškom i krumpirima nije prvo što bi ti palo na pamet u "ugljikohidratnoj krizi". Ali, vjeruj nam, krijepi dušu i tješi!

Postoje špageti za spojeve, lazanje za nedjeljne ručkove, fettuccine za morske priče… Ali svaki pravi fan tjestenine zna da postoje i dani kad ti ne treba spektakl na tanjuru, nego mirna, nježna, topla porcija koja ti šapće da će sve biti u redu.

Klasična, ali nikada dosadna

Tjestenina s graškom i krumpirom zvuči skromno, ali osvaja svakim zalogajem. Junaci su ditalini, sitna tjestenina idealna za hvatanje umaka - no ovo jelo možeš pripremiti i s drugim vrstama tjestenine.

Krumpir obavija tjesteninu kremastim slojem, grašak daje slatkoću, a korica parmezana u temeljcu zadužena je za aromu. Ovo je jelo koje ulazi u rotaciju onih provjerenih: jednostavno za pripremu, skromno u namirnicama, bogato u okusu.

tjestenina s graškom | Author: Bakd&Raw by Karolin Baitinger/Unsplash Tjestenina s graškom foto: Bakd&Raw by Karolin Baitinger/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasta tjestenina s graškom i krumpirom
10 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kora od parmezana 1 kom
  • Češnjak 6 režanj
  • Pileći temeljac 1,40 l
  • Krumpir - bijeli 340 g
  • Sol 1 žličica
  • Tjestenina - ditalini 225 g
  • Zamrznuti grašak 0,75 šalica
  • Maslac 1 žlica
  • Parmezan
Postupak
  1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zakuhaj temeljac zajedno s korom od parmezana i sitno nasjeckanim češnjakom. Kuhaj, povremeno miješajući, dok se količina ne smanji za otprilike trećinu, 15-20 minuta. Ukloni koru parmezana.


  2. Smanji vatru na srednju, dodaj krumpir narezan na kockice od 1,5 cm i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekša, ali i dalje zadrži oblik, 8-10 minuta. Posoli.


  3. Dodaj tjesteninu i kuhaj, povremeno miješajući, dok umak ne postane gušći, a tjestenina al dente, 9-11 minuta. Umiješaj grašak i maslac.


  4. Podijeli tjesteninu u zdjelice i pospi naribanim parmezanom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

422 kcal

21 %

MASTI

8,00 g

11 %

KOLESTEROL

0,13 g

0 %

UH

63,00 g

22 %

PROTEINI

21,00 g

42 %

Imamo recepte za tjesteninu iz svih krajeva svijeta...

zapečena tjestenina s rajčicama Možda vas zanima... Zapečena orzo tjestenina s rajčicama i špinatom Recepti Špageti s grčkim štihom Možda vas zanima... Grčki špageti, sa svim sastojcima grčke salate Recepti meghan markle, zucchini bolognese Možda vas zanima... Bolonjez od tikvica Meghan Markle kuha se čak 4 sata! Recepti karipska makaroni pita Možda vas zanima... Sočna karipska makaroni pita Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.