Posljednjih dana tisuće i tisuće ljudi kod kuće pokušavaju replicirati novi TikTok food trend - izradu kroasana od rižina papira. Namaču rižin papir u mješavinu jaja i mlijeka te ih rolaju u oblik kroasana (pronašli smo nekoliko načina motanja ovih kroasana od rižinog papira, a donosimo ih u nastavku, u našem receptu).
Hit među slastičarskih entuzijastima i blogerima
Kroasani od rižinog papira zainteresirali su brojne slastičarske entuzijaste i food blogere koji na društvenim mrežama dijele svoje verzije recepta i načina motanja ovih kroasana od rižinog papira te komentiraju način njihove pripreme, okus, hrskavost... Neki im čak dodaju namirnice kojima žele poboljšati, odnosno malo promijeniti okus poput cimeta ili matcha praha.
Tko je pokrenuo ovaj trend? Među prvima video kako priprema kroasane od rižinog papira objavila je vijetnamsko-američka blogerica i autorica kuharica Tue Nguyen. Ona rižin papir prvo namoči u mješavinu žumanjka i mlijeka, zarola ih te kroasane ispeče u pećnici. Rezultat su iznutra savršeno meki, a izvana posebno hrskavi kroasani, pomalo drugačijeg okusa.
Kroasani od rižinog papira podsjećaju na mochi
"Teksturom iznutra te okusom dosta me podsjećaju na mochi", kaže u svom videu vijetnamsko-američka blogerica.
Ono što je super kod ovih kroasana od rižinog papira jest do da se puno brže i jednostavnije pripremaju (nema beskonačnog dizanja tijesta i preklapanja te hlađenja), a dodatna njihova prednost je to što ih mogu jesti i osobe koje su alergične na gluten, budući da riža, odnosno rižin papir, ne sadrži gluten.
Što je rižin papir?
Rižin papir namirnica je karakteristična za azijsku kuhinju, u kojoj se puno koriste razni smotuljci, odnosno wrapovi koji su odličan fingerfood. Najčešće se koristi u vijetnamskoj kuhinji za razne rolice od povrća, mesa...
Obično se rižin papir pravi od rižina brašna, tapioka brašna, vode i soli, a prodaje se kao tanki krugovi koji omekšaju nakon kratkog namakanja u vodi. Nakon toga mogu se lijepo zarolati nakon što se na njih stavi nadjev po želji.
Za one kojima su draži 'klasični' kroasani imamo i taj recept...