Puding od čokolade je topao, kremast i neodoljiv, a opet jednostavan poput djetinjstva koje miriše na bakinu kuhinju. Ovo je recept koji ćeš ponavljati uvijek iznova
Pudingod čokolade ima tu rijetku moć biti i retro i moderan u isto vrijeme. S jedne strane puding od čokolade podsjeća na djetinjstvo, kada smo ga grabili još toplog iz zdjelice, a s druge je dovoljno sofisticiran da ga poslužiš na večeri s prijateljima, ukrašenog svježim malinama ili listićima mente.
Najveća čar koju ima puding od čokolade je u tome što se prilagođava svakoj prilici – može biti skroman desert za kraj radnog dana ili zvijezda nedjeljnog stola. I, naravno - slatka hrana za utjehu u svako doba dana! Pa sve u čemu je čokolada je - neodoljivo!
Detalji čine razliku i kad je puding od čokolade u pitanju
Kak je u pitanju puding od čokolade, detalji su ono što čini razliku. Puding od čokolade najbolje funkcionira s punomasnim ili s mlijekom s barem 2% masnoće – sve lakše od toga dat će prerijetku teksturu.
Biljna mlijeka nisu dobar izbor za puding od čokolade jer se često razdvoje ili ne zgusnu kako treba, pa ako ciljaš na verziju bez mliječnog, radije se odluči za panna cottu.
Ako pak želiš puding bez jaja, jednostavno povećaj količinu škroba – neće biti jednako bogat i kremast, ali će i dalje lijepo držati teksturu. A ono što mnogi ne vole, famozna “kožica” na površini, sprječava se jednim potezom: samo prekrij površinu pudinga folijom ili papirom za pečenje dok se hladi.
Ono što puding od čokolade čini posebnim je i njegova svestranost: puding od čokolade posluži dok je topao, s malo šlaga, potpuno ohlađen s bobičastim voćem ili ga složi kao kremu u slojevima s keksima.
Kad se puding od čokolade dobro ohladi, možeš ga još kratko izmiksati da postane pjenast i prozračan, gotovo poput kreme iz slastičarnice. A ako voliš eksperimentirati, osnovni recept za puding od čokolade, koji donosimo u nastavku, dopušta i osobni pečat – od prstohvata instant kave do kapljice bourbona.
Puding od čokolade - dobro ohlađen, poslužen s jagodama
foto: Karam Rita/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći puding od čokolade
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tamna čokolada
115
g
Kakao prah
3
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
3
žlica
Sol
0,25
žličica
Vrhnje za šlag
1
šalica
Žumanjak
3
kom
Mlijeko
2,50
šalica
Šećer
0,50
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
Oštrim nožem nareži čokoladu na sitne listiće, stavi sa strane.
U većoj posudi otpornom na toplinu pomiješaj kakao, gustin i sol. Postupno umiješaj vrhnje, malo po malo, dok ne dobiješ glatku smjesu.
Umiješaj žumanjke u smjesu s vrhnjem i gustinom.
U loncu od 3 l pomiješaj mlijeko i šećer. Zagrijavaj na srednjoj vatri, često miješajući, dok se šećer ne otopi.
Dovedi mlijeko do laganog vrenja, sve dok se ne pojave mjehurići uz rub lonca.
Većinu vrućeg mlijeka polako ulij u zdjelu sa smjesom od jaja i dobro izmiješaj pa sve zajedno vrati u lonac.
Na srednje jakoj vatri kuhaj dok ne proključa, uz često miješanje. Smjesa će se zgusnuti i podsjećati na kipuću lavu.
Neprestano i energično miješaj pjenjačom, pazeći na sve rubove lonca.
Makni s vatre, umiješaj vaniliju i ostavi nasjeckanu čokoladu da se rastopi 1–2 minute. Zatim snažno izmiješaj da se sve spoji.
Ulij u posudu, prekrij površinu prozirnom folijom ili papirom za pečenje da se ne stvori kožica. Ohladi u hladnjaku.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
295 kcal
14 %
MASTI
18,70 g
25 %
KOLESTEROL
0,11 g
0 %
UH
30,30 g
11 %
PROTEINI
5,10 g
10 %
Puding od čokolade može stajati u hladnjaku do 3 dana – barem u teoriji jer u praksi se obično pojede puno prije.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.