Recepti 06. rujna 2017.

Krostata sa šljivama za najslađi kraj ljeta

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Krostata će vam oduzeti daleko manje vremena od pripreme klasične pite, a slasni okusi pečenih šljiva i hrskavog tijesta osvojit će vas već s prvim zalogajima

Jednostavnija i, usudili bismo se reći, slasnija od klasične pite, krostata je idealan desert za lijene dane. Najviše posla zadat će vam priprema tijesta koja će vam oduzeti dvadesetak minuta. Dok tijesto odmara, pripremite aromatični nadjev, a zatim sve preselite u pećnicu.

Dok se krostata peče, pripremite omiljeni sladoled pa je još toplu poslužite najdražima. 

 

tart od čokolade Možda vas zanima... Čokolada i šljive u slatkom tartu: Slatko-kisela ljubav kojoj nećete moći odoljeti None Možda vas zanima... Breskve, šljive i marelice najsočnije su s grilla Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Potrebno vam je:

  • 160 g brašna
  • 100 g šećer
  • 120 g maslaca
  • 50 ml hladne vode
  • Prstohvat cimeta
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 jaje
  • Šljive

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, dvije žlice šećera i prstohvat soli pa dodajte hladni maslac koji ste narezali na kockice i zamijesite tijesto.
  2. Po potrebi dodajte malo hladne vodu.
  3. Tijesto nemojte obrađivati previše kako ne bi postalo gnjecavo.
  4. Oblikujte kuglu pa tijesto umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata.
  5. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  6. Za to vrijeme u posebnoj posudi pomiješajte ostatak šljiva, dodajte limunovu koricu i cimet.
  7. Dodajte šljive koje ste najprije očistili i po želji nasjeckali na manje komadiće. Pomiješajte tako da se svi sastojci sjedine.
  8. Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, a zatim počevši sa sredinom dodajte šljive.
  9. Kada ste ih dodali dovoljno, preklopite tijesto na krajevima pa prebacite na lim za pečenje.
  10. Tijesto premažite jajem i pospite sa šećerom.
  11. Pecite oko 40 do 50 minuta, dok tijesto ne poprimi zlatnu boju, a u nadjevu od šljiva se pojave mjehurići. 

U slast!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.