Špajza 23. kolovoza 2017.

Breskve, šljive i marelice najsočnije su s grilla

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Pronašli smo način kako da sezonsko voće pretvorimo u savršenu poslasticu bez previše muke.

Ljeto ponajviše volimo zbog obilja slatkih plodova koje nam daje. Bez obzira je li riječ o lipnju i srpnju kada dozrijevaju prve bobice ili pak o kolovozu kada na najslađi način uživamo u finim breskvama, marelicama i šljivama. 

Teško je reći volimo li ih više kada su svježe ili pak upakirane u slasne pite i kremaste kolače, no osim u složenijim slasticama ovo će voće biti upravo savršeno pripremite li ga na grillu.

 

Možda vas zanima... Pečene breskve u divnom ljetnom desertu! Kolumne

 

Koristite li roštilj, ispecite ih prije mesnih delicija, dok će priprema na tavi oduzeti nešto manje vremena i truda. Također, ubaciti ih možete u pećnicu s omiljenim začinima pa voću dati da otpusti svoje sokove i pretvori se u najsočniji desert koji ste ikada okusili.

Pečenje iz voća izvlači prirodnu slatkoću, a uz dodatak omiljenih začina poput mahune vanilije ili cimeta, marelice, breskve i šljive postat će još slađe. Francis Mallmann, poznati argentinski chef, i sam često priprema voće na ovaj način, a da bi bilo ukusnije, dodaje mu otopljeni maslac i šećer koji pomaže kod karamelizacije.

 

Možda vas zanima... Pečene smokve s ricottom i karameliziranim slanim orasima Kolumne

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Za ovu sočnu i tako jednostavnu deliciju trebat će vam tek omiljeno voće, žlica bijelog ili smeđeg šećera, mahuna vanilije ili dvije žličice cimeta, anis, klinčić i začini po samo vašem ukusu. Dodajte kockicu maslaca, pa sve zajedno ubacite u veću posudu i dobro pomiješajte.

Pustite da se sastojci sjedine, a zatim upalite vatru, štednjak ili zagrijte grill tavu. Pecite ih polako, pustite da poprime boju. Pripremate li voće na roštilju, ono bi svakako trebalo dobiti tragove od rešetaka.

Kod pripreme u pećnici, dovoljno će biti pola sata pečenja. Za to vrijeme možete pripremiti kremasti prilog od mascarpone ili svježeg sira. Dodajte mu malo limuna, omiljene začine i dobro pomiješajte. Odličan dodatak bit će i omiljeni okus sladoleda.

Sok koji će ispustiti voće odlično će se složiti s kremastom komponentom. Želite li desert dovesti do apsolutnog savršenstva, kombinaciji dodajte tek malo usitnjenih badema, oraha ili lješnjaka koje ste prethodno tostirali. Za prste polizati!

 

Možda vas zanima... Pečene jabuke s orasima i medenim umakom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.