Kad kažemo rasplamsati, mislimo - doslovce. Sočne i aromatične, Kung Pao pileće okruglice brzo će ti postati favorit u danima koje treba malo "začiniti"
Kung Paopiletina jedno je od onih jela koja svi prepoznaju – slano, slatko, ljuto i duboko umami. Ova verzija uzima sve te prepoznatljive okuse i prebacuje ih u nešto što je kompaktnije, modernije i lakše za serviranje – mesne okruglice od piletine.
Kung Pao okruglice sadrže mješavinu đumbira, češnjaka, mladog luka i sečuanskog papra koji daje karakterističan osjećaj blage utrnulosti jezika i duboku aromu.
Kung pao okruglice su odlične za večeru, ali funkcioniraju i kao zalogajčići na druženjima. Umak ih spaja u cjelinu – bogata mješavina sojinog umaka, rižinog octa i hoisin umaka, uz papriku, sušene čili papričice i mladi luk.
Na kraju, sve se zaokružuje kuhanjem u tavi, a servira se uz rižu i tostirani kikiriki za dodatnu teksturu.
Recept za kung pao okruglice je u nastavku!
Predobre kung pao okruglice
foto: Jonathan Melendez/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kung Pao pileće okruglice
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Za mesne okruglice
Sastojci
Mljeveno meso - piletina
450
g
Češnjak
2
režanj
Đumbir - svježi
2
žličica
Mladi luk
2
kom
Panko mrvice
0,75
šalica
Jaje
1
kom
Soja umak
1
žlica
Sol
Sečuanski papar
Suncokretovo ulje
2
žlica
Postupak
U srednje velikoj zdjeli pomiješaj mljevenu piletinu, nasjeckane češnjak, đumbir i mladi luk te panko mrvice. Dodaj razmućeno jaje, soja umak, sol i nekoliko okretaja svježe mljevenog sečuanskog papra. Miješaj dok se sve ne sjedini. Oblikuj smjesu u 16 jednakih okruglica. Ako je smjesa previše ljepljiva, malo navlaži ruke.
U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj okruglice i prži ih dok ne poprime zlatnu boju sa svih strana i dosegnu unutarnju temperaturu od 74°C, oko 18 do 20 minuta. Izvadi ih i drži na toplom.
Za umak
Sastojci
Pileći temeljac
0,50
šalica
Soja umak
0,25
šalica
Suhi sherry
2
žlica
Rižin ocat
2
žlica
Hoisin umak
1
žlica
Šećer
1
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žlica
Crvena paprika - svježa
2
kom
Chili papričica (suha)
10
kom
Mladi luk
4
kom
Đumbir - svježi
2
žličica
Češnjak
2
režanj
Sečuanski papar
1,50
žličica
Kikiriki - prženi, neslani
Postupak
U maloj zdjeli pomiješaj temeljac, soja umak, sherry, ocat, hoisin i šećer. Dodaj kukuruzni škrob i dobro izmiješaj dok se ne otopi.
Obriši tamne ostatke iz tave. Vrati je na srednje jaku vatru i po potrebi dodaj još ulja. Dodaj nasjeckane paprike i pirjaj ih dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Zatim ubaci suhe čili papričice, mladi luk narezan na komade, sitno nasjeckane đumbir i češnjak te papar. Pirjaj još 2 minute, dok ne zamiriši. Ulij pripremljeni umak i vrati okruglice u tavu. Promiješaj da se sve lijepo obloži. Smanji vatru i lagano kuhaj dok se umak ne zgusne i okruglice se ne zagriju do kraja, oko 5 minuta.
Pospi pečenim kikirikijem i posluži uz kuhanu rižu.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
419 kcal
20 %
MASTI
19,00 g
26 %
KOLESTEROL
0,14 g
0 %
UH
32,00 g
11 %
PROTEINI
27,00 g
54 %
Ako ti je umak pregust, slobodno dodaj žlicu do dvije vode ili temeljca da ga razrijediš. I još bolje, napravi dvostruku dozu i čuvaj ostatke za sutrašnji ručak jer okus dan kasnije zna biti još intenzivniji.