Recepti Piletina 19. studenoga 2025.

Kung Pao okruglice uz koje će ti se opet rasplamsati ljubav prema piletini

Piletina
20 MIN
40 MIN
4
SREDNJE
kung pao okruglice
Predobre kung pao okruglice
foto: Jonathan Melendez/Pinterest
Kad kažemo rasplamsati, mislimo - doslovce. Sočne i aromatične, Kung Pao pileće okruglice brzo će ti postati favorit u danima koje treba malo "začiniti"

Kung Pao piletina jedno je od onih jela koja svi prepoznaju – slano, slatko, ljuto i duboko umami. Ova verzija uzima sve te prepoznatljive okuse i prebacuje ih u nešto što je kompaktnije, modernije i lakše za serviranje – mesne okruglice od piletine.

Kung Pao okruglice sadrže mješavinu đumbira, češnjaka, mladog luka i sečuanskog papra koji daje karakterističan osjećaj blage utrnulosti jezika i duboku aromu.

Možda vas zanima... Kineske okruglice s mesom i povrćem Kolumne

Raskoš umami okusa

Kung pao okruglice su odlične za večeru, ali funkcioniraju i kao zalogajčići na druženjima. Umak ih spaja u cjelinu – bogata mješavina sojinog umaka, rižinog octa i hoisin umaka, uz papriku, sušene čili papričice i mladi luk.

Na kraju, sve se zaokružuje kuhanjem u tavi, a servira se uz rižu i tostirani kikiriki za dodatnu teksturu.

Recept za kung pao okruglice je u nastavku!

kung pao okruglice | Author: Jonathan Melendez/Pinterest Predobre kung pao okruglice foto: Jonathan Melendez/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kung Pao pileće okruglice
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Za mesne okruglice
Sastojci
  • Mljeveno meso - piletina 450 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Đumbir - svježi 2 žličica
  • Mladi luk 2 kom
  • Panko mrvice 0,75 šalica
  • Jaje 1 kom
  • Soja umak 1 žlica
  • Sol
  • Sečuanski papar
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. U srednje velikoj zdjeli pomiješaj mljevenu piletinu, nasjeckane češnjak, đumbir i mladi luk te panko mrvice. Dodaj razmućeno jaje, soja umak, sol i nekoliko okretaja svježe mljevenog sečuanskog papra. Miješaj dok se sve ne sjedini. Oblikuj smjesu u 16 jednakih okruglica. Ako je smjesa previše ljepljiva, malo navlaži ruke.


  2. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj okruglice i prži ih dok ne poprime zlatnu boju sa svih strana i dosegnu unutarnju temperaturu od 74°C, oko 18 do 20 minuta. Izvadi ih i drži na toplom.


Za umak
Sastojci
  • Pileći temeljac 0,50 šalica
  • Soja umak 0,25 šalica
  • Suhi sherry 2 žlica
  • Rižin ocat 2 žlica
  • Hoisin umak 1 žlica
  • Šećer 1 žlica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žlica
  • Crvena paprika - svježa 2 kom
  • Chili papričica (suha) 10 kom
  • Mladi luk 4 kom
  • Đumbir - svježi 2 žličica
  • Češnjak 2 režanj
  • Sečuanski papar 1,50 žličica
  • Kikiriki - prženi, neslani
Postupak
  1. U maloj zdjeli pomiješaj temeljac, soja umak, sherry, ocat, hoisin i šećer. Dodaj kukuruzni škrob i dobro izmiješaj dok se ne otopi.


  2. Obriši tamne ostatke iz tave. Vrati je na srednje jaku vatru i po potrebi dodaj još ulja. Dodaj nasjeckane paprike i pirjaj ih dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Zatim ubaci suhe čili papričice, mladi luk narezan na komade, sitno nasjeckane đumbir i češnjak te papar. Pirjaj još 2 minute, dok ne zamiriši. Ulij pripremljeni umak i vrati okruglice u tavu. Promiješaj da se sve lijepo obloži. Smanji vatru i lagano kuhaj dok se umak ne zgusne i okruglice se ne zagriju do kraja, oko 5 minuta.


  3. Pospi pečenim kikirikijem i posluži uz kuhanu rižu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

419 kcal

20 %

MASTI

19,00 g

26 %

KOLESTEROL

0,14 g

0 %

UH

32,00 g

11 %

PROTEINI

27,00 g

54 %

Ako ti je umak pregust, slobodno dodaj žlicu do dvije vode ili temeljca da ga razrijediš. I još bolje, napravi dvostruku dozu i čuvaj ostatke za sutrašnji ručak jer okus dan kasnije zna biti još intenzivniji.

 Ako već nisi, isprobaj i ove azijske recepte!

kineska wonton juha Možda vas zanima... Prefina kineska wonton juha je savršena doza utjehe Recepti Slatko-kisela piletina Možda vas zanima... Slatko-kisela piletina kao iz najboljeg kineskog restorana Recepti bang bang piletina Možda vas zanima... Sočna i zdrava: bang bang piletina iz slow cookera Recepti Gyoze od piletine Možda vas zanima... Aromatične gyoze od kojih rastu zazubice! Recepti Možda vas zanima... Kineski kolačići sudbine i kako ih pripremiti kod kuće Kolumne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.