Predlažemo vam recept za doručak s kvinojom, vrlo zdravom namirnicom koje se neće moći zasititi nakon što je prvi put pripremite i kušate u kombinaciji koja vama najviše odgovara. Iako je kvinoja klasificirana kao pseudožitarica, naziva je se majkom svih žitarica zbog svoje hranjivosti i otpornosti, a pošto ne sadrži gluten i ne izaziva alergijske reakcije idealna je za alergičare i dojenčad.
Kvinoja s cimetom jednostavna je za pripremu, sve što trebate napraviti je dobro isprati kvinoju i lagano je kuhati dok ne postane mekana. Taj proces oduzet će vam samo pola sata, a blagodati ovakvog doručka osjetit će svaki djelić vašeg tijela.
Potrebno vam je:
- 1 šalica kvinoje
- 1,5 šalica vode
- 2 štapića cimeta
- Prstohvat soli
- Nasjeckani orasi
- Med
- Grožđice
Priprema:
- Operite kvinoju tako da nekoliko puta promijenite vodu u zdjeli u kojoj se nalazi.
- Premjestite kvinoju u cjedilo i isperite je pod mlazom vode te dobro ocijedite.
- U loncu pomiješajte kvinoju, vodu, cimet i sol i kuhajte poklopljeno dok ne zavrije. Zatim smanjite vatru i lagano kuhajte dok kvinoja ne upije cijelu vodu (otprilike 20 minuta).
- Kada je proces gotov, maknite kvinoju s vatre i pustite još 5 minuta da stoji pokriveno poklopcem.
- Izvadite štapiće cimeta te podijelite kvinoju u zdjele.
- Pospite orasima, grožđicama, medom i mlijekom.