Recepti 18. kolovoza 2016.

Lazanje od blitve i bešamel-umaka

Vege lazanja
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Obožavate blitvu, ali ste se zaželjeli nekog novog okusa? Imamo receptić za vas!

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 903

Umak

  • 1 l mlijeka
  • 1 luk 
  • 2 lovorova lista
  • muškatni oraščić
  • 75 g maslaca
  • 75 g pšeničnog brašna
  • 125 g goude
  • 35 g parmezana
  • sol
  • papar

Ostalo

  • 500 g blitve
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 luk
  • 2 režanj češnjaka
  • 450 g tijesta za lazanje
  • 25 g maslaca

Priprema

  1. Za umak pomiješajte mlijeko, luk i lovorov list u loncu na umjerenoj vatri. Neka zakuha pa maknite s vatre i ostavite sa strane 20 minuta. Ocijedite tako da ostane samo tekućina.
  2. Otopite maslac u tavi pa dodajte brašno i pržite minutu, dvije. Maknite s vatre i dodajte pola ocijeđenog mlijeka pa miješajte pet minuta. Vratite na vatru i ulijte ostatak mlijeka. Malo promiješajte pa maknite s vatre. Dodajte ribanoga muškatnog oraščića i sireve pa miješajte dok se ne otope. Začinite solju i paprom. Ugrijte pećnicu na 200°C.
  3. Narežite blitvu i ostavite sa strane. Trećinu listova blitve blanširajte u posoljenoj vodi pa isperite pod mlazom hladne vode. Ocijedite i ostavite sa strane. Ugrijte ulje u tavi te dodajte luk, češnjak i ostatak blitve. Pržite pet minuta dok luk ne omekša.
  4. Namastite lim za pečenje pa poredajte listove za lazanje tako da prekriju dno. Preko stavite trećinu listova blitve, trećinu smjese s lukom i isto toliko bešamela. Nastavite redati listove i nadjev dok sve ne potrošite. Po površini natrgajte maslac. Pecite 25-30 minuta i poslužite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.