gastro postao
U ovom desertu nema jaja i mascarponea, ali je podjednako ukusan i osvježavajuć...
Pojednostavljena verzija talijanskog klasika priprema se bez jaja, a dostojna zamjena za mascarpone je pristupačniji krem sir. Bonus u ovom desertu je i umak od tamne čokolade i slatkog vrhnja, ali ga možeš i preskočiti.
Imaj na umu da su sastojci dovoljni za šest serviranja te da ćeš ih, ako očekuješ navalu obožavatelja slatkog, morati poduplati. Uživaj!
Sastojci za kremu:
- 300 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice ruma
- 2 žlice espressa
- 300 g slatkog vrhnja
Priprema kreme:
- Izmiksaj krem sir sa šećerom u prahu pa dodaj vaniliju, kavu i rum.
- Potom dodaj rashlađeno slatko vrhnje i miksaj sve dok ne dobiješ laganu, pahuljastu kremu.
Sastojci za umak od čokolade:
- 60 g čokolade
- 60 g slatkog vrhnja
Priprema čokoladnog preljeva:
- Zagrij vrhnje u maloj posudici pa ga prelij preko nasjeckane čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj sve dok se čokolada ne rastopi.
Ostali sastojci:
- 20 piškota
- 4 žlice espressa
- 2 žlice ruma
- Kakao u prahu za posipanje
Slaganje deserta:
- Pomiješaj espresso i rum pa u tu mješavinu umači piškote. Potom ih prepolovi i postavi na dno pripremljenih čaša.
- Na prvi red piškota dodaj dvije žlice kreme od sira i slatkog vrhnja pa malo rashlađenog umaka od čokolade. Potom stavi još red piškota i kreme.
- Čaše prebaci u hladnjak na barem dva sata. Prije posluživanja pospi kakaom u prahu.
U slast!