Recepti 27. travnja 2023.

Imamo najbolji recept za domaće lepinje!

Domaće lepinje
Fine i meke domaće lepinje foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona roštiljanja ozbiljno se zahuktava, a osim recepata za najbolje meso i povrće na grillu, važan je i onaj za lepinje jer puno su bolje, ukusnije i - povoljnije ako ih napraviš kod kuće

Kad pripremaš neko jelo za koje ti treba lepinja, obično se usredotočiš baš na samo jelo. Ćevape, na primjer. A lepinje najradije i najjednostavnije kupiš u pekarnici.

Ma o njima čak i ne razmišljaš osim kad i gdje ćeš ih kupiti. No, razmisli ovako – koliko bi bolji bili ti ćevapi da su u domaćim, tek pripremljenim lepinjama?

Imamo tvoju pažnju? Naravno, i mislili smo. Lepinje su stvarno posebna vrsta kruha. Posebna kategorija kruhastog peciva, koje na ovim našim područjima ima poseban status.

 

poderane gaće Možda vas zanima... Imamo recept za najslasnije i najmasnije poderane gaće Kolumne

 

 | Author: Shutterstock Domaće lepinje foto: Shutterstock

Moderna kuhinja zvat će ovo jelo flatbread, ali mi znamo da je lepinja nešto sasvim drugo. Na engleskom jeziku naći ćeš recepte za lepinje nazvane 'balkan flatbread'. Zabavno, zar ne? Pa ipak, mi znamo da je lepinja nešto što je potpuno drukčije od flatbreada. Ili barem želimo misliti tako.

Lepinje ne moraš kombinirati samo sa ćevapima, naravno. Topli sendviči u lepinji posebna su kategorija sreće. Možeš ih napuniti kao tortilje, piletinom i povrćem, pa poslužiti na nekom druženju na otvorenom (ali i u zatvorenom, ako je vani kiša).

Možeš ih tostirati, možeš ih jesti tople s maslacem… Ma, što ti god padne na pamet, jer uz lepinje sve prolazi.

 

Možda vas zanima... Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače Kolumne

 

Istina, treba im neko vrijeme da se dignu i postanu baš onakve kakve trebaju – meke iznutra, ali čvrste izvana (ipak nešto treba držati ćevapčiće na mjestu). No potrebno ti je tek nekoliko sastojaka da ih napraviš, pa bi bilo šteta da ne probaš.

 | Author: Shutterstock Domaće lepinje foto: Shutterstock

Lepinje

Sastojci:

  • 7 grama instant kvasca (1 paketić)
  • 180 ml mlake vode
  • 500 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 2 žlice ulja

 

Omiljeni ćevapi u somunu Možda vas zanima... Imamo tajni recept za najbolje ćevape i pljeskavice Špajza

 

Postupak:

  1. U zdjelicu stavi kvasac i zalij ga mlakom mlakom vodom. Kratko promiješaj da se sjedini, zatim ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne postane pjenasto, 5-10 minuta.
  2. U zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol.
  3. Polako umiješaj kvasac s vodom, mlijekom i uljem dok ne dobiješ tijesto. Ako je previše mokro, dodaj još malo brašna dok ne postane dovoljno mekano da možeš s njim raditi (nemoj dodavati previše). Ako je previše suho, dodaj još malo vode.
  4. Na lagano pobrašnjenoj površini mijesi tijesto dok ne postane mekano i elastično. Stavi u zdjelu, pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 45 minuta do 1 sat.
  5. Prstom probuši tijesto, zatim ga pokrij i ostavi da odstoji još 45 minuta do 1 sat.
  6. Zagrij pećnicu na 250˚C. Dva pladnja za pečenje namaži s malo ulja.
  7. Na lagano pobrašnjenoj površini podijeli tijesto na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikuj u glatku kuglu. Pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 10 minuta.
  8. Rukama pritisni svaku kuglicu da nastane okrugli disk. Prebaci u pripremljene pladnjeve za pečenje i pokrij. Ostavite da se odmori još 15 minuta.
  9. Koristeći tupu stranu noža, utisni u tijesto linije u obliku kvadratića.
  10. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 8-12 minuta.
  11. Izvadi iz pećnice. Lepinje treba odmah poprskati vodom i umotati u ručnik. Tako će kruh ostati mekan.
  12. Lepinje su najbolje onog dana kada su pečene, ali mogu stajati nekoliko dana na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi (nakon što se ohlade).

 

Možda vas zanima... Jesensko varivo od leće i slanutka uz flatbread Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.