gastro postao
Ubacite grožđice i pečene bademe u tijesto za lepinje i zapecite ih u pećnici
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 18
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 190
Potrebno vam je
- 250 g krumpir, zreli
- 30 g kvasac, svježi
- 1 mala žlica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 100 g badem, oljušteni suhi
- 125 g zobene pahuljice
- 75 g maslac, slani
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 0.25 mala žlica sol
- 40 g šećer, kristal
- 2 kom jaje kokošje
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 2 žlica jabučni ocat
- 175 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 100 g grožđice
Priprema
- Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite i zgnječite. Razmrvite kvasac pa ga pomiješajte sa šećerom i 75 ml mlakog mlijeka. Pokrijte i ostavite da odstoji 15 min.
- Nasjeckane bademe lagano popržite na tavi bez masti. Rastopite maslac. Bademe, krumpir, brašno T-1050, pahuljice i sol dobro pomiješajte. Mijesite 10 min s kvaščevim mlijekom, 100 ml mlakog mlijeka, šećerom, 2 jaja, maslacem i octom. Ako treba, dodajte još malo brašna.
- Zdjelu pospite brašnom. Od tijesta oblikujte kuglu pa je u pokrivenoj zdjeli ostavite na toplome da se diže 1 sat.
- Lim debelo prermažite maslacem. U tijesto umijesite grožđice pa na brašnom posutoj radnoj površini razvucite tijesto debljine prsta. Čašu uronite u brašnu i iz tijesta izrežite 18 okruglica.
- Stavite u lim, pokrijte i ostavite da se diže još 30 min. Žutanjak razmutite s malo mlijeka i njime premažite lepinje. pecite 15-ak min na 180°c.
Izvor Skuhatćute