Na početku ovog teksta molimo za koncentraciju – jer pred vama je jedan od najpopularnijih recepata za brzu tjesteninu na svijetu, i to s dobrim razlogom. Riječ je, naime, o receptu legendarne američke kuharice Marthe Stewart koji se priprema u jednoj tavi, a jelo je spremno za posluživanje za samo 20 minuta.
"Ovaj recept osvojio je svijet u sekundi, svi žele napraviti ovu tjesteninu iz jedne tave. Riječ je o čudnom jelu jer, ako ne probate, teško da ćete povjerovati da možete kvalitetno skuhati tjesteninu u tako malo vode, koja se pritom gužva u tavi s ostalim sastojcima", govori slavna kuharica o receptu za koji je potrebno samo 20 minuta, a navedene količine su dovoljne za 4 osobe.
Linguini s cherry rajčicama
Sastojci:
- 350 g linguina
- 350 g cherry rajčica, raspolovljenih ili narezanih na četvrtine ako su veće
- 1 luk, narezan na tanke polumjesece
- 4 češnja češnjaka, narezanog na tanke šnitice
- ½ žličice mljevene paprike
- 2 svežnja bosiljka, nasjeckanog, plus dodatni listići za serviranje
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, plus dodatno za serviranje
- krupna morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 4 i 1/2 šalice vode
- svježe ribani parmezan, za posluživanje
Postupak:
- U veliku tavu stavi tjesteninu, rajčice, luk, češnjak, bosiljak, crvenu papriku, 2 žličice soli, ¼ žličice papra i vodu. Pusti da voda zakipi na jakoj vatri. Pusti da se sve skupa kuha, uz povremeno miješanje – sve dok tjestenina ne bude al dente, a voda skoro potpuno ne ispari, oko 9 minuta.
- Dodaj još soli i papra, ako je potrebno. Podijeli u 4 zdjelice i pospi listićima bosiljka, posluži uz maslinovo ulje i ribani parmezan.
Savjet više: Brojni Marthini obožavatelji komentirali su video. Svi u bili oduševljeni receptom, a dali su i svoje ideje za kompleksniji i intenzivniji okus – neki su dodali pileći ili povrtni temeljac, a neki primjerice talijansku mješavinu začina. Vjerujemo da je okus bio vrhunski.