Špajza 16. prosinca 2022.

Genijalni trikovi uz koje kolači uvijek uspiju!

; Trebaju li sastojci biti sobne temperature prilikom pečenja? foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljubitelji kuhanja širom svijeta odabrali su osam omiljenih savjeta Marthe Stewart za pripremu kolača koje ćeš sasvim sigurno i ti usvojiti pri izradi svake vrste deserta - sada i zauvijek!

Od debija sa svojom prvom knjigom "Entertaining" 1982. godine do predstavljanja njezine prve linije posuđa od lijevanog željeza ove godine, Martha Helen Stewart etablirala se kao vodeći stručnjak za sve što se tiče kuhanja i pečenja.

Tisuće njezinih obožavatelja redovito prati njezine savjete i vjeruje joj kao malo kome. Njezini genijalni trikovi za pite, kolačiće i kolače čine ih beskrajno boljima pa se već nasljeđuju s generacije na generaciju. Stoga su nedavno na njezinoj službenoj stranici priupitali njezine fanove koji su najbolji savjeti koje su naučili od Marthe, a ovo je 8 onih koji su dobili najviše glasova.

 | Author: Anna Pyshniuk/Pexels Prije pečenja prhko tijesto za pitu dobro ohladi i peci ga na visokim temperaturama foto: Anna Pyshniuk/Pexels

1. Radi s hladnim tijestom, peci na visokim temperaturama

Jedan od Marthinih najboljih savjeta za pravljenje kora za pitu jest da se tijesto oblikuje dok je hladno, poput recimo bilo koje pite s rešetkastom korom. Rad s ohlađenim tijestom rezultira savršeno izrađenom pitom - a pečenje na visokim temperaturama točka je na 'i' ovog posla.

Možda vas zanima... Chefovi znaju: Ovi trikovi tvoje božićne kolačiće dižu na profi razinu! Špajza

 

2. Za izradu kore za pitu koristi procesor za hranu

Pite su očito jedna od omiljenih slastica pa je drugi savjet također vezan uz njih. I dok je bolje raditi s hladnim tijestom, cijeli čin pripreme kora ubrzat će multipraktik! Taj je savjet za  Marthinu savršenu koru za pitu izvorno objavljen u njezinoj prvoj knjizi, Entertaining. Kuhinjski procesor ubrzava proces pravljenja korice; potrebno je 20 do 30 sekundi da se sastojci sjedine.

 

3. Poprskaj mjerne posude

Prskanje unutrašnjosti mjerne posude sprejom za kuhanje kada mjeriš guste, ljepljive stvari, poput melase ili meda, omiljeni je savjet za pečenje kolača mnogih Marthinih fanova. U videu na YouTubeu "Kako ispravno mjeriti sastojke tijekom kuhanja", Martha objašnjava da to sprječava lijepljenje sastojaka i čini mnogo lakšim čišćenje kuhinje nakon pripreme.

Možda vas zanima... Znamo gdje naručiti najfinije božićne kolačiće Špajza

 

4. Koristi pjenjaču umjesto sita kada miješaš suhe sastojke

Ako miješaš suhe sastojke, odluči se za pjenjaču umjesto sita. Jedan obožavatelj preporučuje korištenje ove metode koju je odobrila Martha, a detaljno objasnila u videu "Kako peći s Martom". "Neće biti tako lagano kao kod prosijavanja, ali će razbiti sve grudice i razmutiti brašno", savjetuje poznata kuharica.

 

 

5. 'Pobrašni' posudu za čokoladnu tortu kakaom u prahu!

Još 1999. godine Martha je u svojoj TV emisiji (i u rujanskom izdanju Martha Stewart Living iste godine) podijelila savjet koji obožavatelji i dan danas vole: "Za tortu s čokoladom koristi kakao umjesto brašna za posipanje kalupa nakon što ga premažeš maslacem". To će ne samo spriječiti stvaranje bijelih grudica brašna, nego i intenzivirati čokoladni okus torte ili kolača.  

 

6. Koristi žlicu za sladoled za tijesto za kekse

U epizodi "Odbrojavanja do Božića" Martha je govorila o svojoj ljubavi prema pečenju kolačića, jednoj od njezinih omiljenih blagdanskih tradicija. Dok je pravila kekse s komadićima čokolade od smeđeg šećera, otkrila je i ovaj praktičan savjet: kada stavlja tijesto na lim za pečenje koristi lopaticu za sladoled. Lopatica omogućuje savršeno postavljanje tijesta i jednolične kolačiće!

 | Author: Thinkstock Za pečenje kolača bolje je koristiti košer sol foto: Thinkstock

7. Koristi košer sol, a ne kuhinjsku

U gotovo svim receptima koje Martha dijeli na svojoj stranici pronaći ćeš košer sol. A koja je zapravo ključna razlika između obične i košer soli? Kuhinjska sol sastoji se od sitnih kristala koji se često skupljaju (obično je potrebno sredstvo protiv nakupljanja), dok su kristali košer soli veći, stoga manje skloni zgrušnjavanju pa ne sadrže aditive ni jod. U Hrvatskoj se može nabaviti u nekim web shopovima i specijaliziranim trgovinama.

 

8. Obavezno koristi papir za pečenje 

Jedan od najčešćih savjeta koje Martha uvijek dijeli jest da na dno kalupa za pečenje kolača uvijek staviš papir za pečenje. Taj dodatni sloj olakšava vađenje gotovog kolača iz posude za pečenje i sprječava lijepljenje za kalup

Mjerenje namirnica Možda vas zanima... Ako nemaš vagu pri ruci, tu su naši trikovi za mjerenje namirnica Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.