gastro postao
Zanimljiva verzija ječma, luka i batata za nešto drugačiji obrok
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 70
Potrebno vam je
- 1 l pileći temeljac
- 1 žlica maslac, slani
- 2 žlica ulje maslinovo
- 0.50 kom ljutika
- 1 kom batat
- 1 šalica ječmena kaša
- 50 g cheddar
- 400 g blitva
- 2 režanj češnjak
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Ječam namočiti u vodi preko noći ili nekoliko sati prije pripreme.
- Temeljac zagrijati do vrenja i održavati ga vrućim na laganoj vatri.
- U većoj posudi otopiti maslac na žlici maslinovog ulja. Dodati luk i pirjati dok omekša, oko 2 minute. Zatim dodati izrezani batat, promiješati, poklopiti i kuhati na slaboj do srednje jakoj vatri 15-ak min, povremeno miješajući.
- Kada batat postane mekan, dodati namočeni i isprani ječam, dobro promiješati i postupno dodavati temeljac. Svaki put nakon dodavanja temeljca dobro promiješati „rižoto“ da smjesa bude gusta. Postupak ponavljati dok se ječam potpuno ne skuha i postane mekan, otprilike 25 min.
- Batat djelomično (ili potpuno) usitniti vilicom pa umiješati naribani sir.
- U međuvremenu skuhati blitvu u slanoj vodi, 6 do 8 min, pa ocijediti. Posudu zatim posušiti, dodati žlicu maslinovog ulja i usitnjeni češnjak pa pirjati 1-2 min, dok češnjak pusti aromu i počne dobivati boju. Zatim dodati blitvu i dobro promiješati pa držati na toplom.
Zanimljiva verzija ječma, luka i batata za nešto drugačiji obrok