gastro postao
Ako volite ljuto i mislite da kikiriki maslacu nedostaje karaktera, sviđat će vam se ova verzija s Haitija.
U karipskoj ga državi jedu uglavnom s krekerima od manioke ili tostom i zovu mamba, što je kreolska riječ za kikiriki maslac.
Ovaj ljutkasti namaz može u hladnjaku stajati i do mjesec dana, ali je bitno da ga držite u staklenci i dobro zatvorite nakon svakog korištenja.
Sastojci:
- Pola kilograma kikirikija
- 1 žlica kokosovog ulja
- 2 žličice kajenskog papra
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žličica soli
- 2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posložite kikiriki na papir za pečenje, pecite 20-25 minuta i pazite da ne zagori. Izvadite ga i potpuno ohladite.
- Zagrijte žlicu kokosovog ulja na tavici, dodajte kajenski papar i papriku. Maknite s vatre i prelijte u drugu posudicu.
- Kad se kikiriki ohladi protrljajte ga rukama kako bi skinuli svu kožicu. Stavite ga u blender i miksajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte kokosovo ulje koje ste prije zagrijali sa začinima, sol i smeđi šećer. Miksajte dok se ne sjedini.
- Isprobajte i dodajte još kajenskog papra ili soli po potrebi. Prebacite u staklenku i držite u hladnjaku.
Dobar tek!