Recepti 01. prosinca 2022.

Mandulat ili bademovac – kolač koji vrijedi svake sekunde i strpljenja u pripremi

Mandulat je ujedno i dobra ideja za poklone bliskim osobama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Premda ga Dalmatinci svojataju kao svoj 'dalmatinski mandulat', zapravo ga vole na svim stranama Europe - Talijani ga zovu torrone, Španjolci turron, a Francuzi nougat

Postoji puno poslastica i kolača koji se vežu uz neke krajeve, baš kao što Split, primjerice, svojata mandulat jer nijedna fjera svetoga Duje ne može proći bez njega. No, iako je u Splitu zapravo svibanj 'mjesec od mandulata', izvorno je mandulat tradicionalno talijanski božićni kolač. 

Ovu zanimljivu slasticu od meda, bjelanjaka i badema u Italiji nazivaju torrone, u Španjolskoj je također 'nacionalni kolač' i zovu ga turron, dok mu Francuzi tepaju nougat. 
I dok se torrone najčešće radi s rižinim papirom ili bez papira te se u smjesi koriste pistaciji u kombinaciji s bademima, dalmatinski mandulat je karakterističan po tome što se radi od kora oblatni, te s bademima i medom, pa od tuda i njegovo drugo ime – bademovac. 

Možda vas zanima... Amaretti - savršeni kolačići od badema Recepti

Kako god – mandulat nije jednostavan za napraviti no svi koji su ga kušali kunu se kako vrijedi svake minute (i sekundi) jer ima savršen okus. 

Dalmatinski mandulat

Sastojci:

  • 4 cijela jaja
  • 42 dag šećera
  • 25 dag meda
  • 25 dag badema
  • 2 lista oblatne

Priprema:

  1. Jaja i šećer pjenasto izmiješaj. 
  2. Zatim posudu stavi na paru i miješajući postupno dodavaj zakipjeli med i na kraju, oguljene izrezane bademe i malo cijelih.
  3. Sve kuhaj dok se smjesa ne počne odvajati od kuhače. 
  4. Vruće izlij na oblatnu 20x30 cm, ravnomjerno rasporedi, poklopi drugim listom oblatne i dobro pritisni da se čvrsto poveže.
  5. Sve prekrij daskom, dodatno optereti i ostavi preko noći. 
  6. Sutradan označi na oblatni crte i nareži mandulat ugrijanim nožem na prutiće.

Savjet više
Mandulat će biti ukusniji ako oguljene bademe prethodno kratko popržiš!

Možda vas zanima... Cantuccini – hrskavi talijanski keksi s bademima Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.