Postoji puno poslastica i kolača koji se vežu uz neke krajeve, baš kao što Split, primjerice, svojata mandulat jer nijedna fjera svetoga Duje ne može proći bez njega. No, iako je u Splitu zapravo svibanj 'mjesec od mandulata', izvorno je mandulat tradicionalno talijanski božićni kolač.
Ovu zanimljivu slasticu od meda, bjelanjaka i badema u Italiji nazivaju torrone, u Španjolskoj je također 'nacionalni kolač' i zovu ga turron, dok mu Francuzi tepaju nougat.
I dok se torrone najčešće radi s rižinim papirom ili bez papira te se u smjesi koriste pistaciji u kombinaciji s bademima, dalmatinski mandulat je karakterističan po tome što se radi od kora oblatni, te s bademima i medom, pa od tuda i njegovo drugo ime – bademovac.
Kako god – mandulat nije jednostavan za napraviti no svi koji su ga kušali kunu se kako vrijedi svake minute (i sekundi) jer ima savršen okus.
Dalmatinski mandulat
Sastojci:
- 4 cijela jaja
- 42 dag šećera
- 25 dag meda
- 25 dag badema
- 2 lista oblatne
Priprema:
- Jaja i šećer pjenasto izmiješaj.
- Zatim posudu stavi na paru i miješajući postupno dodavaj zakipjeli med i na kraju, oguljene izrezane bademe i malo cijelih.
- Sve kuhaj dok se smjesa ne počne odvajati od kuhače.
- Vruće izlij na oblatnu 20x30 cm, ravnomjerno rasporedi, poklopi drugim listom oblatne i dobro pritisni da se čvrsto poveže.
- Sve prekrij daskom, dodatno optereti i ostavi preko noći.
- Sutradan označi na oblatni crte i nareži mandulat ugrijanim nožem na prutiće.
Savjet više
Mandulat će biti ukusniji ako oguljene bademe prethodno kratko popržiš!