Marinada od ananasa, meso koje se topi u ustima i samo 10 minuta na vatri. Donosimo ti recept za arrachera steak – meksički klasik pun okusa
Ako voliš jela koja imaju priču, karakter i povijest – arracherasteak je tvoj novi favorit. Ovaj izdašni, aromatični komad mesa zauzima posebno mjesto u srcima Meksikanaca, ali i svih koji su ga ikad kušali.
Ne samo da je riječ o popularnom izboru za carne asada – druženja uz hranu koja su institucija sama za sebe – nego i o dijelu mesa koji spaja najbolja svojstva: mekoću, bogat okus i brzu pripremu.
Arrachera, poznata i kao skirt steak, je tanki i dugački komad mesa s unutarnje strane goveđeg rebra pri samoj opni koji je hvaljen zbog svoga okusa. Ima nešto više masnoće i karakterističnu teksturu, što joj daje okus koji će ti se zauvijek urezati u pamćenje.
Nije čudo da je toliko voljena – savršeno podnosi marinade, brzo se priprema i teško ju je zeznuti čak i ako nisi grill-majstor. A marinada od ananasa je top rješenje!
Ako ti ostane arrachere (što je teško, ali moguće), posluži je sutradan kao punjenje za sendvič s tostiranim kruhom i pečenim paprikama. Recept je u nastavku...
Slastan meksički arrachera steak
foto: The Quick Dish/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Arrachera steak s roštilja
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mladi luk
4
kom
Češnjak
4
režanj
Korijander - listići
0,25
šalica
Chili papričica
1
kom
Sok od ananasa
0,75
šalica
Pivo - lager svijetlo meksičko
0,50
šalica
Sok od limete
0,33
šalica
Ulje od avokada
1
žlica
Krupna sol
1
žlica
Skirt steak
900
g
Postupak
U blender ubaci grubo nasjeckani mladi luk, češnjak, korijandar i chilli papričicu bez peteljki i sjemenki. Dodaj sok od ananasa, pivo i sok limete. Na kraju ulij ulje i dodaj sol, pa sve izmiksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Stavi skirt steak u veliku vrećicu sa zatvaračem i prelij marinadom. Istisni zrak, zatvori i lagano izmasiraj meso kroz vrećicu kako bi se marinada ravnomjerno rasporedila. Pusti da se marinira u hladnjaku 3 do 4 sata.
Zagrij roštilj na visoku temperaturu. Ako je potrebno, očisti i naulji rešetku. Izvadi meso iz marinade i položi ga ravno na roštilj. Peci 4 do 5 minuta s jedne strane, zatim okreni i peci još 2 do 5 minuta, ovisno o debljini i željenom stupnju pečenja (idealno 60–63 °C u sredini za srednje pečeno).
Pusti da meso odmori 5 minuta, zatim ga prereži poprijeko na komade duge 8-10 cm. Svaki komad zatim nareži uz vlakna na tanke trakice ili nareži na kockice ako ga koristiš za tacose.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
306 kcal
15 %
MASTI
19,00 g
26 %
KOLESTEROL
0,67 g
0 %
UH
4,00 g
1 %
PROTEINI
29,00 g
58 %
Iako se najčešće servira uz tortilje, guacamole i salsu, arrachera nije rezervirana samo za tacose. Isprobaj je i u fajitama, sendvičima, na salati ili jednostavno uz malo limete i dobru glazbu u pozadini.
Isprobaj ove recepte i savjete za savršeni mesni ili riblji steak!