Recepti Govedina 02. listopada 2025.

Marinada za meso od ananasa čini čuda za steak!

Govedina
15 MIN
10 MIN
6
SREDNJE
ananas steak
Slastan meksički steak u marinadi od ananasa
foto: Vino Li/Unsplash; The Quick Dish/Pinterest
Marinada od ananasa, meso koje se topi u ustima i samo 10 minuta na vatri. Donosimo ti recept za arrachera steak – meksički klasik pun okusa

Ako voliš jela koja imaju priču, karakter i povijest – arrachera steak je tvoj novi favorit. Ovaj izdašni, aromatični komad mesa zauzima posebno mjesto u srcima Meksikanaca, ali i svih koji su ga ikad kušali.

Ne samo da je riječ o popularnom izboru za carne asada – druženja uz hranu koja su institucija sama za sebe – nego i o dijelu mesa koji spaja najbolja svojstva: mekoću, bogat okus i brzu pripremu.

ananas Možda vas zanima... Slavna chefica ima super trik kako odabrati savršeni ananas Špajza

Ljetni klasik za svaki stol

Arrachera, poznata i kao skirt steak, je tanki i dugački komad mesa s unutarnje strane goveđeg rebra pri samoj opni koji je hvaljen zbog svoga okusa. Ima nešto više masnoće i karakterističnu teksturu, što joj daje okus koji će ti se zauvijek urezati u pamćenje.

Nije čudo da je toliko voljena – savršeno podnosi marinade, brzo se priprema i teško ju je zeznuti čak i ako nisi grill-majstor. A marinada od ananasa je top rješenje!

Ako ti ostane arrachere (što je teško, ali moguće), posluži je sutradan kao punjenje za sendvič s tostiranim kruhom i pečenim paprikama. Recept je u nastavku...

arrachera steak | Author: The Quick Dish/Pinterest Slastan meksički arrachera steak foto: The Quick Dish/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Arrachera steak s roštilja
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mladi luk 4 kom
  • Češnjak 4 režanj
  • Korijander - listići 0,25 šalica
  • Chili papričica 1 kom
  • Sok od ananasa 0,75 šalica
  • Pivo - lager svijetlo meksičko 0,50 šalica
  • Sok od limete 0,33 šalica
  • Ulje od avokada 1 žlica
  • Krupna sol 1 žlica
  • Skirt steak 900 g
Postupak
  1. U blender ubaci grubo nasjeckani mladi luk, češnjak, korijandar i chilli papričicu bez peteljki i sjemenki. Dodaj sok od ananasa, pivo i sok limete. Na kraju ulij ulje i dodaj sol, pa sve izmiksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.


  2. Stavi skirt steak u veliku vrećicu sa zatvaračem i prelij marinadom. Istisni zrak, zatvori i lagano izmasiraj meso kroz vrećicu kako bi se marinada ravnomjerno rasporedila. Pusti da se marinira u hladnjaku 3 do 4 sata.


  3. Zagrij roštilj na visoku temperaturu. Ako je potrebno, očisti i naulji rešetku. Izvadi meso iz marinade i položi ga ravno na roštilj. Peci 4 do 5 minuta s jedne strane, zatim okreni i peci još 2 do 5 minuta, ovisno o debljini i željenom stupnju pečenja (idealno 60–63 °C u sredini za srednje pečeno).


  4. Pusti da meso odmori 5 minuta, zatim ga prereži poprijeko na komade duge 8-10 cm. Svaki komad zatim nareži uz vlakna na tanke trakice ili nareži na kockice ako ga koristiš za tacose.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

306 kcal

15 %

MASTI

19,00 g

26 %

KOLESTEROL

0,67 g

0 %

UH

4,00 g

1 %

PROTEINI

29,00 g

58 %

Iako se najčešće servira uz tortilje, guacamole i salsu, arrachera nije rezervirana samo za tacose. Isprobaj je i u fajitama, sendvičima, na salati ili jednostavno uz malo limete i dobru glazbu u pozadini.

Isprobaj ove recepte i savjete za savršeni mesni ili riblji steak!

Tuna steak Možda vas zanima... Sočan tuna steak iz pećnice s miso pastom i sezamom Recepti Možda vas zanima... 3 najbolja recepta za marinade – za piletinu, steak i(li) ribu Recepti Možda vas zanima... Flank steak na grillu - nepravedno zanemaren komad junetine Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.