Kad te ulovi želja za kriškom svježeg ananasa ili pak pripremom ananasa na roštilju, egzotične salse s ananasom ili raskošnog naopakog kolača s ananasom, vrlo je lako posegnuti za prvim plodom na polici – bez provjere je li ananas uopće zreo. A nedovoljno zreo ananas može biti jako tvrd, kiseo i pokvariti ti uživanje.
Srećom, slavna chefica Alex Guarnaschelli, zvijezda kanala Food Network, na TikToku i ostalim društvenim mrežama podijelila je jedan jednostavan trik koji koristi svaki put kad bira ananas u trgovini – i koji će zauvijek promijeniti način kupnje ovog tropskog voća.
@guarnaschelli Cutting pineapple. Delicious juiced or as is or mixed into carrot cake! Question: DOES it belong on pizza??#foodie #chef #life #fruit #love #delicious #tasty #yummy ♬ original sound - Alex Guarnaschelli
Prvo i najvažnije – pomiriši dno
Guarnaschelli savjetuje da ananas pomirišeš s donje strane. Ako osjetiš slatkast, tropski miris, ananas je zreo i spreman za konzumaciju. No ako ne miriše ili pak osjetiš samo blagi trag arome, slobodno ga vrati nazad na policu. Kiseli ili octeni miris pak znači da je voće prezrelo i već na rubu kvarenja.
Ako ti se ipak potkrade nedovoljno zreo ananas, nemoj očajavati – možeš ga spasiti tako da ga zasladiš šećerom, medom ili aromatiziranim šećernim sirupom ili ga pak termički obradiš (napraviš kompot ili pak ananas baciš na gril), a možeš ananas i ubaciti u smoothie.
Imaj na umu da ananas ne dozrijeva nakon berbe – može omekšati, može mu se promijeniti boja kore, ali slatkoća ostaje ista.
Ananas
Boja, težina i listovi – na što još paziti?
Boja također može pomoći pri procjeni zrelosti ananasa, ali nije presudna. Zreli ananas obično ima žutu koru, dok potpuno zeleni ananas zapravo uopće nije zreo. Ako je cijeli ananas duboko žut ili čak narančast, to je znak da je prezreo.
Dobro je i lagano pritisnuti koru – zreo ananas bit će čvrst, ali ne smije biti pretvrd kao kamen. Osim toga, što je teži, to bolje – to znači da je pun sočnog mesa i soka.
I za kraj, jedan klasik: povuci list s vrha. Ako lako ispada, ananas je zreo. Ako se list čvrsto drži - ananas još nije spreman.
Rezanje ananasa
Bonus savjet: što s tvrdom sredinom ananasa?
Nakon što oguliš ananas, koru ćeš morati baciti, odnosno staviti u kompost, no nemoj se zeznuti i baciti i onu tvrdu sredinu ananasa! Iskoristi je za pripremu aromatičnog sirupa koji kasnije možeš dodavati u koktele, deserte ili čak domaći ledeni čaj.
isprobaj ove slasne recepte s ananasom!