Za vrijeme ljetnih vrućina sve što nam treba je svježa, ukusna i zdrava poslastica. Sve navedene kriterije zadovoljava omiljeno tropsko voće - ananas! Bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, ananas je izrazito zdrava namirnica, a ljeti će biti upravo idealan odabir za slatko i ukusno osvježenje. Jedna šalica ananasa sadrži tek oko 80 kalorija i nekoliko grama šećera.
Vrhunac sezone ananasa je od ožujka do srpnja, ali u lokalnim supermarketima uglavnom je dostupan tijekom cijele godine. Važno je znati da u trenutku kada je svježi ananas odrezan s biljke, više neće sazrijevati, pa zaboravi na "dozrijevanje na kuhinjskom pultu". Ova će tropska voćka bez rezerve škroba (koji se pretvara u šećer), jednostavno će početi truliti i fermentirati.
Kako odabrati najukusniji ananas?
Zreli ananas trebao bi imati zeleno, svježe lišće koje bi trebala bez problema ukloniti ako je ananas u potpunosti dozrio. Voće treba imati intenzivnu, slatku, ali ne i fermentiranu aromu. Boja ananasa može biti zelena ili žuto-zlatna, ovisno o sorti.
Kora ananasa je također dobar pokazatelj zrelosti; trebala bi biti svijetle zelenkasto-žute boje, sjajna i ravna, bez naznaka plijesni. Izbjegavaj kupnju voćki koje već imaju jako suhe i požutjele listove, mrlje ili koje jednostavno izgledaju staro.
Pri kupovini ananasa posebnu pažnju obrati na unutrašnjost ananasa koju možete provjeriti kucanjem o plod. Osjetiš li pod prstima da je plod pun vode, on će biti i sočan i sladak dok će onaj ananas koji proizvodi šupalj zvuk vrlo vjerojatno biti bezukusan.
Kako ga očistiti i narezati?
Kada odabereš kvalitetan ananas, trebaš ga očistiti i izrezati na pravilan način. Pritom ti može biti od koristi rezač za ananas koji pomaže precizno izdupsti središnji tvrdi dio. Ako koristiš nož, jednostavno odreži tvrdu koru i potom reži kolute iz kojih valja ukloniti središnji tvrdi dio. Pronašli smo i odlične videozapisu koji demonstriraju kako brzo i jednostavno očistiti ananas.
Skladištenje ananasa
Svježi ananas je prilično lako kvarljiv. Iako izgleda otporno, ako se predugo čuva na sobnoj temperaturi vrlo će se lako pokvariti i početi truliti. Dakle, ako ga čuvaš na sobnoj temperaturi, upotrijebi ga u roku od dva dana.
U hladnjaku će ananas potrajati nešto dulje, do sedam dana. Ananas možeš i zamrznuti na razdoblje do šest mjeseci. Prije zamrzavanja, oguli ga i izreži na kriške, a zatim stavi u vrećice za zamrzavanje i dobro zatvori.
Ananas iz konzerve
Konzervirani ananas dostupan je u kriškama, komadima i sokovima. Potrebna su tri ananasa da se proizvede jedna konzerva ananasa. Namakanje konzerviranog ananasa u hladnoj vodi na pola sata uklonit će potencijalne metalne okuse. Konzervirani ananas može se čuvati do jedne godine na polici u hladnom, suhom ormaru.
Jednom otvorena konzerva ananasa treba se čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od tjedan dana.
Ananas u gastronomiji
Iako je najzdraviji i najukusniji kada je svjež, od ananasa možeš pripremati različita slatka, ali i slana jela. Odličan je dodatak jednostavnim voćnim salatama, a termičkom obradom na grillu postaje prava gastronomska delicija.
Za one koje vole slatko-slane kombinacije, ananas će biti izvrstan dodatak mesnim, ali i ribljim jelima. Ananas je popularan i u azijskoj kuhinji, često se koristi kao sastojak u slatko-kiselo-ljutim kombinacijama uz razne vrste mesa, ribe, rakova i pržene noodlese. Amerikanci vole ananas dodati i u hamburger ili na pizzu.