Bez obzira na to voliš li prethodno začiniti meso, radije ga podlijevaš tijekom kuhanja ili samo začiniš sve nakon pečenja, ovi recepti za marinade značajno će poboljšati okus onog što se nađe na meniju. Jedina moguća dilema može ti biti koju vrstu mesa odabrati. No, tjedan je dug - napravi plan za svaki dan!
Ne kaže se uzalud da svaka marinada izvlači ono najbolje iz mesa, pa je važno dovoljno pažnje posvetiti upravo marinadi. Da, nije to lako tijekom radnog tjedna i nije uvijek lako znati točno što će se jesti koji dan, ali neka ovi recepti budu pri ruci kad ti, na primjer, dolazi ekipa na druženje. Ili kad je u pitanju neka proslava, a ni roštilj još neko vrijeme ne treba spremiti duboko u ostavu...
Najbolji recept za marinadu za piletinu
Sastojci:
- ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice svježeg soka od limuna
- 3 žlice soja umaka
- 2 žlice balzamičnog octa
- 30 g smeđeg šećera
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 3 mljevena češnja češnjaka ili ½ žličice češnjaka u prahu
- 1 ½ čajna žličica soli
- 1 žličica papra
Priprema:
- U zdjeli pomiješaj ulje, limunov sok, sojin umak, balzamični ocat, smeđi šećer, Worcestershire umak, češnjak, sol i papar.
- Ostavite piletinu da se marinira najmanje 30 minuta, dok je 4-5 sati idealno vrijeme.
Najbolja marinada za steak
Sastojci:
- 80 ml soja umaka
- 115 ml maslinovog ulja
- 80 ml svježeg soka od limuna
- 60 ml Worcestershire umaka
- 1 ½ žlice češnjaka u prahu
- 3 žlice sušenog bosiljka
- 1 ½ žlice sušenih listića peršina
- 1 žličica mljevenog bijelog papra
- ¼ žličice umaka od ljutih papričica (nije obavezno)
- 1 žličica osušenog mljevenog češnjaka (po želji)
Priprema:
- Stavi soja umak, maslinovo ulje, limunov sok, Worcestershire umak, češnjak u prahu, bosiljak, peršin i papar u blender. Po želji dodaj umak od ljutih papričica i češnjak.
- Miješaj velikom brzinom 30 sekundi dok se potpuno ne izmiješa.
- Steak prelij marinadom, pokrij i ostavi u hladnjaku do 8 sati.
Najbolji recept za marinadu za ribu
Sastojci:
- 35 ml soja umaka
- 35 ml soka limete
- 35 ml bijelog octa
- 35 ml maslinovog ulja
- 1⁄4 žličice papra
- 1⁄4 žličice soli
- 1⁄2 žlice sjemenki sezama
- 1 žličica mljevenog češnjaka
Priprema:
- Umuti sve sastojke. Mariniraj ribu najmanje 1 sat prije kuhanja.
P. S. Ovi su recepti dostojni toga da ih zapišeš u svoju 'malu plavu bilježnicu najboljih recepata' i da ih s ponosom proslijeđuješ drugima - a tko zna, možda ih jednog dana iz iste te bilježnice budu koristile i sljedeće generacije obitelji!