"Odlučio sam snimati videa na temu – što jedem doma kad sam gladan. Svi misle da mi chefovi doma jedemo točkice, no prava je istina da i mi kod kuće jedemo jednostavnu hranu na kakvoj smo odrasli", poručuje slavni chef Melkior Bašić u najnovijem videu koji je objavio na svom Instagramu.
Video je vrlo brzo prikupio velik broj pregleda i lajkova, a oduševljene pratiteljice (i pratitelji!) pisali su u komentarima kako žele još ovakvih videa.
Seljački sendvič - jelo kojim je zaveo suprugu
Ovaj put Melkior, čiji recept za fritule je postao pravi viralni hit, odlučio je pripremiti takozvani seljački sendvič, jelo kojim je osvojio svoju suprugu Andreju. Ovo je jelo preporučio svima onima koji žele ranom osvojiti svoju budući ili sadašnju bolju polovicu.
Od sastojaka koristio je bijeli baguette kruh, suho meso (po nama, najbolje paše domaća šunka, dok Melkiorove pratiteljice već imaju i vlastite ideje, tako je jedna predložila da se koristi prepržena slanina), ajvar, svinjska mast i jaja.
Prije pripreme sendviča Melkior je otkrio i jedan fora trik – dasku za rezanje na kuhinjskoj radnoj površini učvrsti uz pomoć namočenih kuhinjskih ubrusa.
Tajna slasti je u - masti
Dok se šunka pržila, Melkior je narezao kruh te napomenuo da se kruh mora rezati nazubljenim nožem za kruh, a ne primjerice nožem chefa kuhinje. Kada šunka počne pucketati treba je okrenuti. Melkior savjetuje da se suho meso ne peče predugo kako se ne bi isušilo.
Kruh se također preprži na masti. Potom premaže ajvarom te se na ajvar stavi pečeno suho meso.
Jaja se isto peku na svinjskoj masti, a chef Bašić objasnio je da je tako ukusnije, odnosno kada se za pečenje, odnosno prženje koristi svinjska mast duže nam ostaje okus u ustima.
Baš podsjeća na djetinjstvo!
Melkior nam je dao savjet i o pečenju jaja na oko. Tehnički, odnosno školski, pržena jaja ne bi trebala imati koricu, no i Melkior je voli baš poput nas pa kad sebi peče jaja, peče ih tako da dobiju taj slastan hrskavi dio. Dok prži jaja, prelijeva ih rastopljenom svinjskom masti.
Kad su pečena, jaja stavi u sendvič, preko šunke. A kako se jede ovaj sendvič? Chef Bašić kaže da se ne brinemo što ćemo se pokapati jer je to normalno s ovakvim tipom sendviča, budući da će žumanjak obilno curiti na sve strane. "Jao, ovo me baš podsjeća na djetinjstvo", zaključuje omiljeni chef i član žirija hrvatskog MasterChefa.
Kad vidimo kako lijepo kuha i kako uživa u jelu koje priprema, i sami se nadamo da će Melkior što prije objaviti sljedeći video… 😉