Sočna, brzo gotova i cool, mesna štruca u obliku sočnih muffina osvojit će i velike i male sladokusce. Imamo odličan recept!
Mesna štruca budi nostalgične uspomene, ali ne uvijek "najsretnije". Iskreno, suhi komad mesa prekriven slojem kečapa nije nešto na što bi dijete u vama sretno zapljeskao ručicama. No ova nova verzija, pečena u kalupu za muffine, mijenja sve. Male porcije, brže pečenje i sočna sredina unose obrat u taj gastro scenarij.
Zabavno za klince, praktično za odrasle
Djeci je ovo jelo zabavno, odraslima praktično. Uz to, mesni muffini imaju skriveni adut – povrće. Mljeveno meso se miješa s finim povrćem koje se prvo usitni u multipraktiku, čime se zadrži vlažnost i dobije više okusa. Ako se pita osmogodišnjake, ovo je jedina verzija koju priznaju.
Klasična mesna štruca često traži 45 minuta do sat vremena pečenja, ali ove mini verzije gotove su za manje od pola sata. Kalup za muffine ravnomjerno raspoređuje toplinu, a svaka porcija se peče jednako i ostaje sočna.
Osim toga, dobiješ gotove porcije koje možeš lako zamrznuti, ponijeti ili servirati uz pire i grašak. Jedina "mana" je malo više pranja jer se koristi kalup za muffine, ali ako ga dobro nauljiš i pustiš da se namače nakon pečenja, nema stresa.
Recept za muffine s mljevenim mesom je u nastavku...
Muffini s junetinom i povrćem? Može!
foto: @lovebakesgood Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Mesna štruca u obliku muffina
20 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Za muffine
Sastojci
Suncokretovo ulje
Luk
0,50
kom
Mrkva
1
kom
Celer - stabljika
1
kom
Svježi peršin
2
šalica
Češnjak
3
režanj
Mljeveno meso - Junetina
450
g
Krušne mrvice
0,50
šalica
Jaje
1
kom
Worcestershire umak
2
žlica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C. Naulji 8 udubina kalupa za muffine.
U multipraktik stavi luk, mrkvu, celer, peršin i češnjak. Pulsiraj dok ne dobiješ vrlo sitno nasjeckano povrće. Ako radiš ručno, nasjeckaj sve što sitnije.
U srednjoj zdjeli pomiješaj mljeveno meso, nasjeckano povrće, krušne mrvice, jaje, Worcestershire umak, sol i papar. Miješaj rukama dok se sve ne poveže, ali nemoj previše zbijati.
Rasporedi smjesu u 8 udubina kalupa za muffine, lagano napuni, ali ne utiskuj čvrsto. Peci 20 minuta.
Peci 20 minuta. U međuvremenu pripremi glazuru.
Za glazuru
Sastojci
Kečap
60
ml
Smeđi šećer
60
g
Dijon senf
1
žlica
Kumin
0,50
žličica
Postupak
Pomiješaj kečap, smeđi šećer, senf i kumin. Kad prođe 20 minuta, izvadi muffine, premaži ih glazurom i vrati u pećnicu na dodatnih 10–15 minuta, dok ne potamne i dosegnu najmanje 74 °C u sredini.
Izvadi muffine iz pećnice, pusti da odstoje nekoliko minuta, pa ih pažljivo izvadi iz kalupa. Posluži uz pire krumpir, tjesteninu ili kuhano povrće.