Pita od limuna fantastičan je dodatak svakom stolu. Postoji niz starinskih recepata koji su izdržali test vremena jer su jednostavni za napraviti, apsolutno ukusni i estetski neodoljivi. Tajna ovih mini krostata, odnosno pitica, jest podjednako u tijestu i u punjenju.
Prednost ovog deserta jest u tome što ga možeš napraviti i dan unaprijed. Naime sve pite od limuna treba držati u hladnjaku. Kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom, nikada ih ne ostavljaj na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.
Posebnost ovog deserta su puslice izrađene od šećera i bjelanjaka koje se savršeno sljubljuju s bazom od prhkog tijesta i finim, sočnim punjenjem.
Fine pitice od limuna
(za 6 komada)
Sastojci - za tijesto:
- 200 g brašna
- 50 g šećera
- 120 g maslaca
- sol
Sastojci - za nadjev:
- 4 žumanjka
- 250 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 5 žlica soka od limuna
- 1 žlica jestivog škroba
- 2 bjelanjka
- 50 g šećera
- 1 žlica šećera u prahu
Priprema:
- Od brašna, šećera, prstohvata soli i maslaca narezanog na listiće uz dodatak 2 žlice hladne vode brzo umijesi prhko tijesto, umotaj ga u foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj plohi pa njime obloži namašćene kalupe za pitu (promjera 10 cm).
- Pjenasto izmiksaj žumanjke, a zatim umiješaj kondenzirano mlijeko, sok od limuna i škrob.
- Bjelanjke izmiksaj sa šećerom pa slastičarskom špricom na pite istisni puslice te ih peci još oko 5 minuta. Gotove pite pospi šećerom u prahu.