Ministar gospodarstva Ante Šušnjar jučer se pohvalio da ima iskustva u pripremi kruha, no svoj recept ipak nije otkrio. Zato mi donosimo super jednostavan recept za bijeli mliječni kruh
Ministar gospodarstva Ante Šušnjar jučer je u sklopu svoje izjave građanima poručio da počnu peći kruh kod kuće, kad se već toliko žale na visoke cijene.
"Mogli bismo sami početi peći te pekarske proizvode, a ne prigovarati da su visoke cijene. Na taj način mogli bismo utjecati na dizanje cijena prema kupcima, prema građanima. Imate reguliranu cijenu struje, brašna, ulja, mlijeka", poručio je ministar Šušnjar, koji kaže da i sam ima iskustva s pečenjem kruha, no recept ipak nije podijelio s građanima...
"Recepti su vam dostupni, imate to danas na internetu sve, ja isto eksperimentiram. Dominantno to radi moja supruga koja vodi računa, više nego ja, i o troje djece, ali stigne i skuhati kruh", poručio je ministar.
Ministrova ideja nije ni tako loša (ako izuzmemo činjenicu da je njegova plaća više od 4 puta viša od prosječne, kao i to da kruh obično pečemo, a ne kuhamo) - svi znamo da je domaći kruh bolji, zdraviji i ukusniji, ali na žalost nemamo uvijek vremena za pekarstvo, posebno tijekom radnog tjedna. No obećajemo ministru 😉, no prije svega sebi, da ćemo odsad češće peći kruh kod kuće.
Ako već ministar ne da svoj recept, mi nismo tako škrti pa donosimo recept za odličan, jednostavan mliječni bijeli kruh. A kad njega savladate, tu su i naši recepti za raženi, crni i kukuruzni kruh. Za napredne pak preporučujemo - sourdough kruh, za koji također imamo super recept!
U manju posudu stavi žlicu brašna, kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka te ostavi na toplom 10-ak minuta da se aktivira.
Brašno i sol uspi u veću zdjelu, dodaj rastopljeni maslac. U sredini napravi udubinu i u nju uspi pripremljeni kvasac, ostatak mlakog mlijeka, toplu vodu i izmiješaj mekano tijesto (po potrebi dodaj još malo vode).
Prebaci tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesi tako dugo dok ne dobiješ glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesi tako da vanjski dio tijesta uvlačiš u sredinu.
Ovako pripremljeno tijesto stavi u nauljenu zdjelu, pokrij ga i ostavi na toplom da se diže oko jedan sat, odnosno dok mu se ne odvostruči volumen.
Tijesto premijesi par minuta da se istisne zrak.
Oblikue tijesto u štrucu i stavi ga u nauljen kalup za pečenje. Pokrij i ostavi da se diže još 30 minuta.
Prije nego što ćeš kruh staviti u pećnicu, po površini ga pospi s malo brašna, ili premaži umućenim žumanjkom.
15 minuta prije upotrebe uključi pećnicu i zagrij je na 220 stupnjeva. Kruh u zagrijanoj pećnici peci 15 minuta. Nakon toga smanji temperaturu na 200 stupnjeva C i peci još 20-30 minuta, dok se kruh dobro ne digne i dobije lijepu, zlaćanu koricu.
Evo i naših recepata za različite vrste kruha koje možeš isprobati nakon što usavršiš ovaj za jednostavan bijeli kruh.