gastro postao
Ovaj sjajan kolač - kocke od limuna i ricotte - idealno pristaje uz čašu osvježavajuće limunade.
Ovo nisu obične limun kocke. Ovo su kocke koje ćeš obožavati! Savršen spoj ricotte i limuna, učinit će ovaj, naizgled običan kolač, vrhunskim, sočnim, mirisnim...I topi se u ustima!
Kocke od limuna i ricotte
Sastojci - za tijesto:
- 1 i 3/4 šalice glatkog brašna (1 šalica = 250 ml)
- 2/3 šalice mljevenog šećera
- 1/4 šalice kukuruznog škroba
- 1 žlica limunove korice
- 3/4 žličice soli
- 275 g maslaca sobne temperature, narezanog na kockice
Sastojci - za kremu:
- 1 šalica ricotta sira
- 4 jaja, razmućena
- 1 i 1/3 šalice šećera
- 3 žlice glatkog brašna
- 2 žlice limunove korice
- 2/3 šalice limunovog soka (otprilike 3-4 ocijeđena limuna)
- 1/4 žličice soli
Postupak:
- Za koru: Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva.
- Izmiksati brašno, mljeveni šećer, kukuruzni škrob, limunovu koricu i sol. Dodati postupno maslac te sve izmiksati da se sjedini. Smjesa će biti grubo razmrvljena.
- U posudu za pečenje staviti papir za pečenje i ravnomjerno rasporediti napravljenu smjesu (dio smjese treba biti i na rubovima). Staviti u hladnjak na 30 minuta. Potom peći 20 minuta - dok ne postane zlatno smeđe.
- Za kremu: Izmiješati pjenjačom ricottu, jaja, šećer i brašno te dodati limunovu koricu, sok od limuna i sol i miješati dok smjesa ne postane jednolična..
- Pojačati temperaturu pećnice na 160 stupnjeva.
- Preliti kremu preko pečene kore i peći oko 30 minuta.
- Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi - otprilike dva sata.
- Prebaciti s papirom za pečenje na radnu površinu i narezati na prutiće ili kocke.
- Pospi šećerom i posluži uz limunadu!