gastro postao
Jedna od omiljenih proljetnih namirnica našla se u finoj slanoj piti. Mladi luk smo navikli jesti uz svježi sir i vrhnje, u salatama ili uz janjetinu… No, zašto ne bi bio u glavnoj ulozi nekog jela?
Quiche, francuska slana pita jelo je koje volimo pripremati u proljeće, zbog velikog izbora povrća koje će se savršeno uklopiti sočni nadjev od jaja i vrhnja. Ovaj put, izbor je pao na mladi luk!
Tijesto:
- 250 glatkog brašna
- 120 g Dukat maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica Brzo & Fino kiselog vrhnja
- Malo soli
Nadjev:
- 4 jaja
- 200 g Brzo&Fino vrhnja za kuhanje
- 50 ml mlijeka
- 150 g Zagrebačkog sira
- 2-3 mlada luka, nasjeckana na kolutiće
- malo muškatnog oraščića
- prstohvat soli, svježe mljeveni papar
Priprema:
- Pomiješajte sastojke za tijesto.
- Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup.
- Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku.
- Razmutite jaja i dodajte im vrhnje za kuhanje, sol i papar te mlijeko.
- Umiješajte sir i mladi luk.
- Tijesto stavite u zagrijanu pećnicu na pet minuta.
- Nadjev izlijte na tijesto i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, dok se smjesa ne zapeče, a tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Osim ukusnog quichea, puno je jela u kojima mladi luk može odigrati glavnu ulogu: juha od mladog luka, pečeni mladi luk, pire krumpir... Inspiraciju i savjete za pripremu potražite na www.brzoifino.hr.
Dobar tek!