Recepti 09. svibnja 2017.

Mladi luk u drukčijoj ulozi

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od omiljenih proljetnih namirnica našla se u finoj slanoj piti. Mladi luk smo navikli jesti uz svježi sir i vrhnje, u salatama ili uz janjetinu… No, zašto ne bi bio u glavnoj ulozi nekog jela?

Quiche, francuska slana pita jelo je koje volimo pripremati u proljeće, zbog velikog izbora povrća koje će se savršeno uklopiti sočni nadjev od jaja i vrhnja. Ovaj put, izbor je pao na mladi luk!

Tijesto:

  • 250 glatkog brašna
  • 120 g Dukat maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • Malo soli

Nadjev:

  • jaja
  • 200 g Brzo&Fino vrhnja za kuhanje
  • 50 ml mlijeka
  • 150 g Zagrebačkog sira
  • 2-3 mlada luka, nasjeckana na kolutiće
  • malo muškatnog oraščića
  • prstohvat soli, svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Pomiješajte sastojke za tijesto.
  2. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup.
  3. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku.
  4. Razmutite jaja i dodajte im vrhnje za kuhanje, sol i papar te mlijeko.
  5. Umiješajte sir i mladi luk.
  6. Tijesto stavite u zagrijanu pećnicu na pet minuta.
  7. Nadjev izlijte na tijesto i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, dok se smjesa ne zapeče, a tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Osim ukusnog quichea, puno je jela u kojima mladi luk može odigrati glavnu ulogu: juha od mladog luka, pečeni mladi luk, pire krumpir... Inspiraciju i savjete za pripremu potražite na www.brzoifino.hr.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.