Špajza 16. travnja 2017.

Sve tajne mladog luka - kada, gdje i kako?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona mladog luka pokucala nam je na vrata. Osim što ćemo u njemu uživati uz sjajan uskršnji doručak, mladi luk ima puno više za ponuditi. Naučite s kojim se jelima slaže najbolje, a u koja ga nikako ne biste trebali ubacivati

Kupovina mladog luka vrlo je jednostavna. Birajte one plodove koji izgledaju svježe dok one koji se na dodir čine ljigavi i gnjecavi ostavite po strani. Žarko zelena stabljika i i čvrsti bijeli dio također su odlični pokazatelji da je mladi luk svjež.

Zbog nešto nježnijih i svježijih okusa od klasičnog žutog luka, mladi se luk uglavnom ne tretira na isti način na koji to činimo sa žutim ili ljubičastim lukom. Mladi je luk dovoljno tek malo poplašiti na ulju ili pak ga koristiti svježeg.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Svježi, blagi okusi mladog luka kratkim će kuhanjem i pirjanjem doseći slatkaste okuse i sjajnu mekoću. Mladi luk bit će izvrstan ako ga tek kratko grillate na tavi i maslinovom ulju. Za vrijeme toplijih dana, kada se otvori sezona roštilja, mladi luk grillan na roštilju na sjajan će način spojiti dimljene i slatkaste okuse.

Želite li pak duže vrijeme zadržati divne okuse mladog luka, pokušajte ga ukiseliti. Postupak će biti jednak klasičnom kiseljenju povrća, a takav luk možete ubaciti u sendviče i slasne hamburgere

Odlično će se složiti uz gotovo svaku vrstu mesa dok će u salatama podići osvježavajuće note. Mladi luk možete kombinirati i s jelima koje pripremate u woku ili pak različitim kineskim jelima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.