Špajza 20. veljače 2017.

Kako nasjeckati luk da se ne rasplačete?

luk
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerojatno najveći agresivac među povrćem, koji može rasplakati baš svakog - luk!

Predstavlja li i vama rezanje luka pravi mali teror, a ne užitak pripreme hrane? Jeste li ikada razmišljali o luku? Možda on ne rasplače samo nas kada ga režemo, možda postoji cijela jedna "luk banda" koja ide okolo i tjera ostalo povrće u plač! Nama nije uopće nemoguće zamisliti luk u takvoj jednoj ulozi. Dapače. 

No što točno uzrokuje suze dok režete luk? Luk se sastoji od nekoliko dijelova - ljuske, bijelog dijela kojeg jedemo i gornjeg dijela iz kojeg rastu listovi kada je luk mlad, a kada je star iz njega ide nova mladica. Upravo u tom gornjem dijelu je problem jer kada ga zarežete, ispusti enzim koji potakne cijeli luk da proizvede plin, a taj plin se potom digne. U doticaju s vodom pretvara se u kiselinu koja uzrokuje peckanje. Upravo u našim očima nalazi se voda (oči su nam stalno vlažne) koja reagira s tim plinom i stvara kiselinu koja nas rasplače.

A kako je najbolji luk narezani luk, nema nam druge nego se boriti sa suzama!

Pronašli smo nekoliko načina kako možete pokušati doskočiti ovom opakom malom nasilniku. 

1. Jedan način je da ga prije sjeckanja namažete limunovim sokom. Kiselina bi trebala umanjiti miris i jačinu luka. 

2. Pokušajte zviždati kad režete luk. Zvuči suludo, ali neki kažu da su probali zviždati dok režu luk i da je pomoglo. Naime, kada zviždite, zrak se raspršuje u jednom obliku od vas, a tako može "odgurnuti" i pare koje se pojavljuju kada režete luk (a koje zapravo uzrokuju osjećaj pečenja).

3. Potopite luk u vodu dok ga režete. Iako je ovo možda malo komplicirano, a i izgubit će se okus luka, vrijedi pokušati. Sve što trebate je uzeti luk, prerezati ga na pola i staviti u neku ravnu i dovoljno široku posudu (da možete micati ruke) s vodom te ga nasjeckati.

4. Sjajan način je i da ga režete dišući na usta! Ali ne samo dišući na usta, preporučuje se i da jezik držite vani. Zašto? Zato što ćete tako spriječiti udisanje para iz luka u nos, ali će se one skupiti na vašem mokrom jeziku. Na taj način, njušni živci (koji su smješteni vrlo blizu suznim kanalima) će se zaobići i nećete se rasplakati. Zvuči sjajno! Osim trenutka kad zaboravite i ponovno počnete disati na nos. Ili vam netko uđe u kuhinju i vidi vas kako režete luk isplažena jezika!

Luk | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

5. Režite luk pokraj mlaza vruće vode ili kraj nečeg što se pari. Naime, vruća voda i para, pomoći će da se mirisi luka ublaže tako što će para potrošiti mirise koje je ispustio luk. Samo pazite da to ne radite kraj nečeg prevrućeg kako se ne biste opekli! Pa ćete plakati i zbog luka i zbog opekline. 

6. Prije rezanja, luk stavite na 10 minuta u zamrzivač. Ovo je jedan dobar i iskušan način jer se luk malo zamrzne pa nema više tu ljutinu, ali time se izgubi i miris. No, ono što je dobro kod ovoga je da je luk nekako sočniji kad ga izvadite.

7.Luk režite oštrim nožem. Kada luk zdrobite ili potrgate, ispušta se i više enzima koji uzrokuju stvaranje plina koji potom uzrokuje plakanje. Stoga, da biste stvorili što manje tih enzima, režite luk oštrim nožem koji će ga brzo prerezati, a i vi ćete brže biti gotovi pa se pare neće stići nakupiti u vašim očima i uzorkovati pečenje.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u sprječavanju suza uzrokovanih lukom!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.