gastro postao
Sočan čokoladni kolač s dodatkom povrća - zanimljiva kombinacija
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 236
Potrebno vam je
- 75 g kakao u prahu, nezašećereni
- 180 g pšenično brašno, bijelo
- 2 mala žlica prašak za pecivo
- 200 g muscovado smeđi šećer
- 250 g cikla
- 3 kom jaje kokošje
- 100 ml ulje maslinovo
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
Priprema
- Kada kupujete ciklu za ovu namjenu birajte manje glavice, kako bi se brže skuhale. Kuhanje jedne velike glavice cikle u loncu nije baš učinkovito.
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite košarice za muffine u udubine lima za pečenje muffina. Možete odabrati veličine košarica prema vašoj želji; znala sam ih pripremati u mini varijanti veličine jednog zalogaja koristeći male papirnate kalupe za praline. Na fotografijama možete vidjeti maxi varijantu, to su najveće košarice koje sam vidjela u našim trgovinama.
- Ako nemate muffin košarice, a imate lim za pečenje muffina, možete izrezati papir za pečenje na manje formate, udubljenje za muffine na limu premazati maslacem i unutra umetnuti dva papirića za pečenje, jedan preko drugoga, tako da vrhovi drugoga popune prazninu između vrhova prvog umetnutog papirića.
- Prosijte kakao, brašno i prašak za pecivo u zdjelu za miješanje, pa umiješajte šećer. Dobro procijeđenu i ohlađenu ciklu usitnite štapnim mikserom dok ne nastane pire. Stavite ciklu u posudu i počnite miksati, dodavajući jaja, jedno po jedno. Dodajte vaniliju i maslinovo ulje i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Smanjite mikser na srednju brzinu i polako dodavajte miješavinu brašna i drugih suhih sastojaka. Miksajte samo dok se sve dobro ne umiješa, nikako ne previše i ne prejako.
- Napunite košarice za muffine i stavite peći otprilike pola sata. Kako biste provjerili da li su muffini pečeni, lagano stisnite površinu prstom, ako osjetite otpor - muffini su gotovi.
Izvor Jadrana Ćurković