gastro postao
Soufflé, francuski naziv za nabujak predstavlja pravi izazov za kuhare amatere, a može biti slatki ili slani, ovisno o ukusu
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1497
Potrebno vam je
- 450 g maslac, slani
- 450 g pšenično brašno, bijelo
- 2.25 dl mlijeko kravlje, punomasno
- sol
- svježe mljeveni papar
- 125 g parmezan
- 0.50 mala žlica senf
- 5 kom jaje kokošje
Priprema
- U lončiću otopimo maslac, umiješamo brašno pa pirjamo na vatri srednje jačine 1 minutu. Umiješamo mlijeko, pustimo da zavre, uz stalno miješanje, dok se smjesa ne zgusne i postane glatka.
- Sklonimo s vatre, posolimo i popaprimo prema ukusu te umiješamo sir i senf. Postupno u sir umiješamo 4 žumanjka. Posljednji žumanjak sačuvamo.
- Pećnicu zagrijemo na 190 °C te u nju stavimo lim za pečenje. U velikoj čistoj zdjeli istučemo 5 bjelanjaka u snijeg. Umiješamo 1 žlicu snijega u smjesu sa sirom, a zatim i ostatak.
- Smjesu ulijemo u zdjelu za nabujak i pospemo parmezanom. Stavimo u lim za pečenje pa pečemo 25 – 30 minuta. Poslužimo odmah.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata