gastro postao
Tajna bogato nabujalog soufflea je u pažljivom dodavanju čvrstog snijega u osnovnu smjesu
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 407
Potrebno vam je
- 230 g španjak špinak
- 2 žlica ulje, biljno
- 45 g maslac, slani
- 45 g pšenično brašno, bijelo
- 3.60 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 75 g parmezan
- 1 prstohvat muškatni oraščić
- svježe mljeveni papar
- 4 kom jaje kokošje
Priprema
- U tavu s uljem stavimo špinat još mokar od pranja. Poklopimo i pirjamo 2 – 3 minute na srednjoj temperaturi. Ocijedimo ga.
- Pećnicu zagrijemo na 200 °C. Keramičke zdjelice premažemo maslacem i stavimo u lim za pečenje.
- U tavi otopimo maslac i dodamo brašno. Lagano pirjamo, dodamo mlijeko i pustimo da zavre. Lagano kuhamo 3 – 4 minute.
- Sačuvamo 2 žlice parmezana, a ostatak dodamo u tavu zajedno s muškatnim oraščićem pa posolimo i popaprimo prema ukusu. Umak prebacimo u veću zdjelu.
- Špinat krupnije nasjeckamo i umiješamo. Ostavimo da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim umiješamo žumanjke. Bjelanjke istučemo. U umak dodamo 2 žlice snijega od bjelanjaka, pa oprezno umiješamo ostatak smjese.
- Pažljivo žlicom prebacimo smjesu u zagrijane keramičke zdjelice. Nožem odmaknemo smjesu od ruba zdjelice kako bi se nabujak dignuo.
- Pospemo preostalim parmezanom i pečemo 20 – 25 minuta. Odmah poslužimo.