Recepti 13. listopada 2014.

Nabujak od špinata

Nabujak od špinata
gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna bogato nabujalog soufflea je u pažljivom dodavanju čvrstog snijega u osnovnu smjesu

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 407

Potrebno vam je

  • 230 g španjak špinak
  • 2 žlica ulje, biljno
  • 45 g maslac, slani
  • 45 g pšenično brašno, bijelo
  • 3.60 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 75 g parmezan
  • 1 prstohvat muškatni oraščić
  • svježe mljeveni papar
  • 4 kom jaje kokošje

Priprema

  1. U tavu s uljem stavimo špinat još mokar od pranja. Poklopimo i pirjamo 2 – 3 minute na srednjoj temperaturi. Ocijedimo ga.
  2. Pećnicu zagrijemo na 200 °C. Keramičke zdjelice premažemo maslacem i stavimo u lim za pečenje.
  3. U tavi otopimo maslac i dodamo brašno. Lagano pirjamo, dodamo mlijeko i pustimo da zavre. Lagano kuhamo 3 – 4 minute.
  4. Sačuvamo 2 žlice parmezana, a ostatak dodamo u tavu zajedno s muškatnim oraščićem pa posolimo i popaprimo prema ukusu. Umak prebacimo u veću zdjelu.
  5. Špinat krupnije nasjeckamo i umiješamo. Ostavimo da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim umiješamo žumanjke. Bjelanjke istučemo. U umak dodamo 2 žlice snijega od bjelanjaka, pa oprezno umiješamo ostatak smjese.
  6. Pažljivo žlicom prebacimo smjesu u zagrijane keramičke zdjelice. Nožem odmaknemo smjesu od ruba zdjelice kako bi se nabujak dignuo.
  7. Pospemo preostalim parmezanom i pečemo 20 – 25 minuta. Odmah poslužimo.

Izvor 'Kuhinje svijeta - Francuska kuharica'

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.