Ova krem juha od gljiva brzo je gotova i jednostavno se priprema, od sastojaka koji su svima dostupni. Ako nemaš sherry (španjolsko slatko vino), možeš ga zamijeniti nekim desertnim vinom ili prošekom
Jede ti se nešto fino na žlicu, a nemaš ideju? Naša ideja je prefina krem juha od gljiva napravljena od samo nekoliko jednostavnih i svima dostupnih sastojaka. Osnova su najdostupnije gljive - šampinjoni, bogati proteinima i s malo kalorija (samo 26 kalorija na 100 grama) te su odličan izvor riboflavina (40% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (30% preporučenog dnevnog unosa).
Sherry možeš zamijeniti desertnim vinom ili dalmatinskim prošekom
A u čemu je tajna svršenog okusa po kojoj se ova juha izdvaja od ostalih? Osim u omiljenim šampinjonima, definitivno i u sherryju - španjolskom slatkom, fortificiranom vinu. Ako ga nemaš kod kuće, sherry možeš zamijeniti nekim desertnim vinom ili pravim dalmatinskim prošekom.
Krem juha od šampinjona - izdašan i ukusan ručak ili večera
foto: Alleksana/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od gljiva
15 MIN
pripreme
23 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Suncokretovo ulje
Ljutika
2
kom
Češnjak
2
režanj
Timijan
4
kom
Šampinjoni
550
g
Sherry
80
ml
Povrtni temeljac
600
ml
Worcestershire umak
1
žličica
Maslac
50
g
Creme fraiche
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Ugrij ulje i na njemu poprži ljutiku i češnjak s prstohvatom soli, dok lagano ne počne dobivati boju.
Dodaj 500 g nasjeckanih šampinjona (ostalo ostavi za posluživanje). Gljive će pustiti puno vode, pa nastavi dinstati dok sva tekućina ne ispari. Tada dodaj sherry i pusti da krčka dok se lagano ne reducira. Dodaj temeljac i kuhaj još pola sata.
Juhu prebaci u blender i blendaj dok ne dobiješ jednoličnu gustu tekućinu. Vrati u posudu i ponovno zagrij.
Maslac zagrij u tavici i poprži ostatak narezanih šampinjona s prstohvatom soli dok ne postanu hrskavi.
Juhu posluži s hrskavim gljivama i žlicom vrhnja te posuto listićima svježeg timijana i svježe mljevenim paprom.
Ako želiš napraviti vegansku verziju ove juhe, izostavi worcestershire umak, vrhnje i maslac. Isprobaj recept za krem juhu od gljiva sa sherryjem i javi nam svoje dojmove!