Jesen je možda najidealnije vrijeme za boravak vani. Pogotovo ako je blaga prema nama, a čini se da zasad jest. Izlet u prirodu je ono što nam pada na pamet kad je pred nama sunčani vikend. Ako se uputiš nekamo gdje ćeš usput pojesti nešto u planinarskom domu, zasigurno će tvoj izbor biti grah. No, ako se ipak vraćaš kući na ručak, možda imamo pravu stvar za tebe. Ovaj zapečeni grah na štednjaku gotov je puno brže nego varivo od graha, a ugođaj će biti jednak.
Grah je namirnica koja bi nam se mogla sve češće naći na tanjuru. Jedna je od onih koje su još uvijek cijenom pristupačne, a nude uistinu puno našem organizmu. Kao prvo, ima dosta proteina, pa je zato često izbor za vegetarijanska jela. S druge strane, ima jako malo masnoća, protiv čega se nećemo buniti. Samo šalica graha sadrži oko 20 posto dnevne doze – željeza, magnezija, fosfora i kalija. A tu je i preko 70 posto dnevne doze folne kiseline. Iako je ona važna za trudnice, treba ipak pripaziti na količinu unosa graha zbog, očekivano, nadutosti. No, zapečeni grah tu i tamo može si svatko priuštiti…
Ako ti se ne da paliti pećnica i to te sprječava da pripremiš zapečeni grah, ovaj naš prijedlog je rješenje za tebe. Priprema se na štednjaku, ne moraš paliti pećnicu, a dojam je isti. Može ga pripremiti svatko, ali stvarno je tako. Pa ako slučajno imaš neko muško druženje, ovo je jelo koje će biti sjajno prihvaćeno. Muški se uvijek vole pohvaliti kako su jeli dobar grah, zar ne?
Znaš što? Možeš ga pripremiti čak i vani, ako imaš neko druženje na dvorištu, gruntu, u vikendici…
Zapečeni grah na štednjaku
Sastojci:
- 150 g debelo narezane slanine
- 2 luka, nasjeckana
- 2 režnja češnjaka
- 400 g graha, ispranog i ocijeđenog
- 200 g umaka od rajčice
- 1 žlica brašna
- 1 list lovora
- 1 žličica soli
- 1 šalica vode
- Papra po želji
Priprema:
- U dubokoj tavi ili loncu preprži slaninu. Često je okreći da ne zagori. Dovoljno je 5 minuta ili dok ne porumeni. Odlij i baci otprilike polovicu masnoće.
- Dio slanine ostavi sa strane, za posipanje po vrhu na kraju.
- U lonac dodaj polovicu luka, ocijeđeni grah, umak od rajčice, brašno, lovorov list, sol i vodu. Pusti da lagano kuha na srednjoj vatri.
- Poklopi lonac i kuhajte 25 do 30 minuta, ili dok umak ne postane gust. Ako ti se čini da se umak ne zgušnjava, ukloni poklopac tijekom zadnjih 5 minuta kuhanja.
Ako voliš ljuto, možeš dodati chillija, papra ili što ti već odgovara. Ako pak želiš „pojačati“ obrok i namjeravaš ugostiti opako gladnu ekipu, u grah možeš ubaciti malo prepečene kobasice.