Ako spadaš u kategoriju koja tvrdi kako voćni kolač nije - kolač, ova verzija će te razuvjeriti
Iako je kroz godine (čitaj, stoljeća) stekao reputaciju suhog i pomalo dosadnog deserta, ovaj recept za voćni kolač razbija sve slatke predrasude. S bogatim okusima grožđica, datulja, brusnica i ananasa, začinjen i natopljen rumom, savršena je slastica koju uvijek možeš imati pri ruci.
Mirisan i zasitan
Voćni kolač potječe još iz antičkog Rima, a tijekom stoljeća jeevoluirao u desert koji se priprema diljem svijeta. Ova verzija nadahnuta je tradicionalnim obiteljskim receptima koji su se prenosili generacijama, ali s modernim preokretom – suho voće se natapa u rumu kako bi dobilo bogatiji okus, dok se smjesa obogaćuje citrusnim notama i mješavinom začina poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića.
Najsočniji kolač sa suhim voćem
foto: A Beautiful Plate/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Najsočniji voćni kolač
25 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
NATOPLJENO VOĆE
Sastojci
Zlatne grožđice
0,75
šalica
Grožđice
0,75
šalica
Datulje
0,50
šalica
Sušene brusnice
0,50
šalica
Sušeni ananas
0,50
šalica
Rum
0,25
šalica
Postupak
U srednje velikoj zdjeli pomiješaj suho voće i 1/4 šalice ruma. Pokrij zdjelu i ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 6 sati ili preko noći.
KOLAČ
Sastojci
Suncokretovo ulje
Maslac
250
g
Jaje
4
kom
Suncokretovo ulje
0,25
šalica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Sol
1
žličica
Oštro brašno
2,50
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Cimet
2
žličica
Đumbir u prahu
1
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Šećer
1,25
šalica
Smeđi šećer
0,75
šalica
Mlijeko
1
šalica
Narančina korica
1,50
žličica
Orasi
1
šalica
Sok od naranče
0,25
šalica
Rum
2
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 135 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm (s odvojivim dnom) ili kalup s rupom u sredini premaži sprejem za kuhanje.
Ako koristiš kalup s odvojivim dnom, obloži dno papirom za pečenje, a zatim izreži traku papira i obloži stranice kalupa. Ako koristiš kalup s rupom u sredini, obloži dno, stranice i središnji dio papirom za pečenje.
U srednje velikoj zdjeli pjenjačom umuti 4 velika jaja sobne temperature, 1/4 šalice ulja od repice, 2 žličice ekstrakta vanilije i 1 žličicu soli.
U drugoj zdjeli pomiješaj 2 i 1/2 šalice glatkog brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice mljevenog cimeta, 1 žličicu mljevenog đumbira i 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića.
U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje na srednjoj brzini izmiksaj maslac sobne temperature, 1 1/4 šalice šećera i 3/4 šalice smeđeg šećera. Miksaj dok smjesa ne postane pahuljasta, otprilike 3 minute. Dodaj smjesu s jajima i miksaj dok se sastojci ne sjedine.
Dodaj trećinu smjese s brašnom u mikser i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini. Umiješaj 1/2 šalice mlijeka, zatim dodaj polovicu preostale smjese s brašnom i ponovno miksaj. Na kraju umiješaj preostalo mlijeko i brašno, miješajući dok se sve ne sjedini.
Dodaj natopljeno suho voće (bez cijeđenja), 1 šalicu nasjeckanih oraha i naribanu koricu 1 srednje naranče. Lagano umiješaj sve sastojke špatulom. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Stavi kalup na lim za pečenje kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje.
Peci kolač 2 do 2 sata i 10 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladi kolač u kalupu 30 minuta. Ako koristiš kalup s odvojivim dnom, pažljivo oslobodi bočne stranice kalupa i premjesti kolač na rešetku. Ako koristiš kalup s rupom u sredini, preokreni kalup na rešetku, ukloni dno i pažljivo odlijepi papir za pečenje s kolača.
U maloj zdjeli pomiješaj 1/4 šalice svježeg soka od naranče i 2 žlice ruma. Dok je kolač još topao, premaži ga pripremljenom smjesom u nekoliko navrata, sve dok ne upije svu tekućinu. Ohladi kolač potpuno, otprilike 2 sata. Za najbolji okus i teksturu, ohlađeni kolač omotaj slojem prozirne folije, a zatim aluminijske folije. Ostavi da odstoji preko noći prije rezanja i posluživanja.
Osim što je nevjerojatno ukusan, ovaj voćni kolač je i iznimno praktičan – može se pripremiti unaprijed i sačuvati tjednima u hladnjaku. A u njega možeš dodati i drugo suho voće poput suhih smokava, kao i razne orašaste plodove.