Recepti Desert 28. siječnja 2025.

Najsočniji kolač s obiljem finog suhog voća

Desert
25 MIN
120 MIN
12
SREDNJE
voćni kolač
Najsočniji kolač sa suhim voćem
foto: A Beautiful Plate/Pinterest
Ako spadaš u kategoriju koja tvrdi kako voćni kolač nije - kolač, ova verzija će te razuvjeriti

Iako je kroz godine (čitaj, stoljeća) stekao reputaciju suhog i pomalo dosadnog deserta, ovaj recept za voćni kolač razbija sve slatke predrasude. S bogatim okusima grožđica, datulja, brusnica i ananasa, začinjen i natopljen rumom, savršena je slastica koju uvijek možeš imati pri ruci.

Mirisan i zasitan

Voćni kolač potječe još iz antičkog Rima, a tijekom stoljeća je evoluirao u desert koji se priprema diljem svijeta. Ova verzija nadahnuta je tradicionalnim obiteljskim receptima koji su se prenosili generacijama, ali s modernim preokretom – suho voće se natapa u rumu kako bi dobilo bogatiji okus, dok se smjesa obogaćuje citrusnim notama i mješavinom začina poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića.

voćni kolač | Author: A Beautiful Plate/Pinterest Najsočniji kolač sa suhim voćem foto: A Beautiful Plate/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Najsočniji voćni kolač
25 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
NATOPLJENO VOĆE
Sastojci
  • Zlatne grožđice 0,75 šalica
  • Grožđice 0,75 šalica
  • Datulje 0,50 šalica
  • Sušene brusnice 0,50 šalica
  • Sušeni ananas 0,50 šalica
  • Rum 0,25 šalica
Postupak
  1. U srednje velikoj zdjeli pomiješaj suho voće i 1/4 šalice ruma. Pokrij zdjelu i ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 6 sati ili preko noći.


    grožđice, cvebe



KOLAČ
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Maslac 250 g
  • Jaje 4 kom
  • Suncokretovo ulje 0,25 šalica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Oštro brašno 2,50 šalica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Cimet 2 žličica
  • Đumbir u prahu 1 žličica
  • Muškatni oraščić 0,50 žličica
  • Šećer 1,25 šalica
  • Smeđi šećer 0,75 šalica
  • Mlijeko 1 šalica
  • Narančina korica 1,50 žličica
  • Orasi 1 šalica
  • Sok od naranče 0,25 šalica
  • Rum 2 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 135 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm (s odvojivim dnom) ili kalup s rupom u sredini premaži sprejem za kuhanje.

    Ako koristiš kalup s odvojivim dnom, obloži dno papirom za pečenje, a zatim izreži traku papira i obloži stranice kalupa. Ako koristiš kalup s rupom u sredini, obloži dno, stranice i središnji dio papirom za pečenje.


  2. U srednje velikoj zdjeli pjenjačom umuti 4 velika jaja sobne temperature, 1/4 šalice ulja od repice, 2 žličice ekstrakta vanilije i 1 žličicu soli.

    U drugoj zdjeli pomiješaj 2 i 1/2 šalice glatkog brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice mljevenog cimeta, 1 žličicu mljevenog đumbira i 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića.


  3. U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje na srednjoj brzini izmiksaj maslac sobne temperature, 1 1/4 šalice šećera i 3/4 šalice smeđeg šećera. Miksaj dok smjesa ne postane pahuljasta, otprilike 3 minute. Dodaj smjesu s jajima i miksaj dok se sastojci ne sjedine.


  4. Dodaj trećinu smjese s brašnom u mikser i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini. Umiješaj 1/2 šalice mlijeka, zatim dodaj polovicu preostale smjese s brašnom i ponovno miksaj. Na kraju umiješaj preostalo mlijeko i brašno, miješajući dok se sve ne sjedini.


  5. Dodaj natopljeno suho voće (bez cijeđenja), 1 šalicu nasjeckanih oraha i naribanu koricu 1 srednje naranče. Lagano umiješaj sve sastojke špatulom. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Stavi kalup na lim za pečenje kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje.


  6. Peci kolač 2 do 2 sata i 10 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladi kolač u kalupu 30 minuta. Ako koristiš kalup s odvojivim dnom, pažljivo oslobodi bočne stranice kalupa i premjesti kolač na rešetku. Ako koristiš kalup s rupom u sredini, preokreni kalup na rešetku, ukloni dno i pažljivo odlijepi papir za pečenje s kolača.


  7. U maloj zdjeli pomiješaj 1/4 šalice svježeg soka od naranče i 2 žlice ruma. Dok je kolač još topao, premaži ga pripremljenom smjesom u nekoliko navrata, sve dok ne upije svu tekućinu. Ohladi kolač potpuno, otprilike 2 sata. Za najbolji okus i teksturu, ohlađeni kolač omotaj slojem prozirne folije, a zatim aluminijske folije. Ostavi da odstoji preko noći prije rezanja i posluživanja.


Osim što je nevjerojatno ukusan, ovaj voćni kolač je i iznimno praktičan – može se pripremiti unaprijed i sačuvati tjednima u hladnjaku. A u njega možeš dodati i drugo suho voće poput suhih smokava, kao i razne orašaste plodove.

Voće uvijek i svuda! Klikni i na ove recepte!

Obilje voćnih kolača Možda vas zanima... Voćni kolači: Kako da ostanu sočni, bez da se raspadnu? Špajza Sočni kruh s brusnicama i narančom Možda vas zanima... Sočni kruh s brusnicama i narančom Recepti Drobljenac Možda vas zanima... Drobljenac od krupice s voćnim umakom – ukusni povratak u djetinjstvo! Recepti Voćni jogurt s bademima Možda vas zanima... Voćni jogurt s bademima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.