Sezona je voća, a svi obožavamo kolače i torte s voćnim dodacima. Ponekad nam ispadnu savršeno, a ponekad kao da smo ustali ne lijevu nogu. No postoji nekoliko trikova koje su naše mudre bake sačuvale za sve generacije, a vjerujemo kako ćeš ih rado zabilježiti. Jer sigurni smo, kada sljedeći put napraviš kolač s voćem želiš zadiviti sve goste!
Kako kolači s voćem ne bi bili premekani zbog soka što ga voće pušta, dodaj voću tučeni snijeg od bjelanjaka, pa ga tek onda dodaj tijestu. Tako će se smjesa stvrdnuti pa sok neće 'natopiti' tijesto.
Ako je voće jako sočno, prije nego ga dodaš tijestu posipaj ga krupicom ili krušnim mrvicama.
Kolač s voćem bit će puno ukusniji ako ga prije kraja pečenja izvadiš iz pećnice, pa voće premažeš s dva do tri u snijeg stučena bjelanjka sa šećerom i vratiš u pećnicu samo toliko da se snijeg zapeče, ali da ne požuti!
Pazi da ne pečeš ovakve kolače u pregrijanoj pećnici – najbolja je umjerena temperatura i vrijeme pečenja od oko 30 do 40 minuta. Slastice s voćnim nadjevom smiju stajati najviše 24 sata, posebno ljeti – nakon toga voće može fermentirati pa pripazi na to. Iako, čisto sumnjamo da ijedan voćni kolač izdrži čitav i 12 sati.
Sada kada znaš sve trikove, pripremi neke od ovih voćnih slastica: