Recepti Božić 17. prosinca 2025.

Nakon kuglofa, stižu i prefini mramorni keksi!

Božić
35 MIN
22 MIN
20
SREDNJE
mramorni keksi
Mramorni keksi
foto: Liz Floating Kitchen/Pinterest
Mramorni kuglof većini je omiljena slastica, a sada donosimo i recept za novu mramornu slasticu. Ovi mramorni keksi bit će najveseliji ukras tvog božićnog stola

Mramorni kuglof i mramorni kolač klasični su deserti koje svi volimo, a sada isti okus imamo i u obliku keksa koji će se sjajno uklopiti na božićni stol te obogatiti naš pladanj s keksima. Prošarani i veseli, ukrašeni šećerom, mramorni keksi razveselit će svakog ljubitelja slatkog i uljepšati nam svima Božić.

keksi Možda vas zanima... Zašto tijesto za kekse treba odstajati u hladnjaku? Špajza

Priprema je, doduše, malo komplicirana, ali definitivno se isplati potruditi jer rezultat je estetski lijep, ali i jako ukusan.

Recept za mramorne kekse je u nastavku...

mramorni keksi | Author: Liz Floating Kitchen/Pinterest Mramorni keksi foto: Liz Floating Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Mramorni keksi
35 MIN
pripreme
22 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Glatko brašno 360 g
  • Sol 1,50 žličica
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Šećer u prahu 120 g
  • Maslac 375 g
  • Jaje 1 kom
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Kakao prah 2,50 žlica
  • Bjelanjak 1 kom
  • Šećer 1 šalica
Postupak
  1. Pripremi pleh: Pleh dimenzija cca 23x13 cm namasti. Potom ga obloži plastičnom folijom, uguraj je dobro u kutove pleha, i pusti neka puno folije visi sa strane.


  2. Pomiješaj suhe sastojke: brašno, sol i prašak za pecivo u srednjoj zdjeli.


  3. Pripremi tijesto: Šećer u prahu miksaj sa 250 g maslaca u velikoj zdjeli, na srenje jakoj brzini, dok ne dobiješ laganu i svijetlu smjesu, 3-4 minute.

    Dodaj jaje i ekstrakt vanilije, miksaj dalje dok se sve ne sjedini, oko 1 minutu.

    Smanji brzinu miksera na slabu. Dodaj suhe sastojke i miskaj dok se sve dobor ne sjedini, 1-2 minute.


  4. Dio tijesta oboji kakao prahom: Tijesto prebaci na lagano opbrašnjenu površinu te ga podijeli na trećine. Dvije trećine tijesta vrati u zdjelu za miksanje, dodaj preostalih 125 g maslaca i miksaj na srednjoj brzini dok se sve dobro ne sjedini, 30 sekundi do 1 minutu.

    Izvadi tijesto iz zdjele.

    U zdjelu stavi preostalu 1/3 tijesta (bez dodanog maslaca), dodaj kakao prah i miksaj dok se kakao jednolično ne rasporedi po tijestu. Prebaci obojeno tijesto na lagano pobrašnjenu popvršinu.


  5. Od 2 tijesta kreiraj mramorni uzorak: Veće tijesto (ono bez kakaa) raspolovi. Svaku polovicu oblikuj u kvadrat veličine oko 13 cm.

    Tijesto s kakaom prereži na pola i svaku polovicu također oblikuj u kvadrat veličine oko 13 cm. Slaži kvadrate jedan na drugi, izmjenjujući boje, te ih lagano pritisni da dobiješ jedan komad tijesta. Taj komad prereži poprečno na pola. Svaki dobiveni komad nježno mijesi i valjaj dok ne dobiješ mramorni uzorak. Zatim složi oba komada tijesta jedan na drugi i lagano ih mijesi da ponovno dobiješ jedan komad tijesta.


  6. Tijesto utisni u pripremljeni kalup, prekrij ga plastičnom folijom koja je visila iz pleha. Stavi u hladnjak da se stvrdne, na minimalno 4 sata, odnosno maksimalno 3 dana.

    Ovo tijesto možeš i zamrznuti na 3 mjeseca pa ga kasnije odmrznuti i ispeći kekse.


  7. Priprema tijesta za valjanje u šećer: Obloži 2 velika pleha za pečenje papirom za pečenje. U zdjelici pjenjačom umuti bjelanjak i 1 žličicu vode. Kristalni šećer za ukrašavanje rasporedi na tanjur. Po potrebi, malom kutnom špatulom pažljivo odvoji rubove ohlađenog tijesta. Izvadi tijesto iz kalupa.


  8. Rezanje tijesta i valjanje u šećer: Po želji obreži nakošene stranice i krajeve tijesta da dobiješ gotovo savršeno pravokutne kekse. Tijesto prereži po dužini na pola. Lagano premaži stranice svake polovice mješavinom bjelanjka. Stranice utisni u kristal šećer tako da budu potpuno prekrivene.


  9. Rezanje tijesta i kratko zamrzavanje prije pečenja:

    Zagrij pećnicu na 165 °C. Tijesto prereži poprečno na kriške debljine oko 6 mm. Slaži kriške keksa na pripremljene limove s razmakom od oko 2,5 cm. Stavi u zamrzivač na 10 minuta prije pečenja.


  10. Pečenje keksa: Peci kekse dok s donje strane ne postanu lagano zlatni, 16-22 minute. Ostavi ih da se hlade na limovima 5 minuta, zatim ih prebaci na rešetke da se potpuno ohlade, oko 30 minuta.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

235 kcal

11 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

25,50 g

9 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Isprobaj i ove mramorne slastice:

mramorni kuglof Možda vas zanima... Mramorni kuglof - desert koji nikad ne dosadi Recepti Možda vas zanima... Izvrstan brownie cheesecake s mramornim efektom Kolumne Možda vas zanima... Mramorni banana kruh oraspoložit će te već na prvi griz Recepti Možda vas zanima... Zebra mramorni kolač - slastica o kojoj se priča Kolumne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.