Recepti Desert 23. svibnja 2024.

Naopaki kolač s breskvama i vrućim medom

Desert
50 MIN
55 MIN
8
SREDNJE
Naopaki kolač s breskvama i medom
Naopaki kolač breskvama i vrućim medom
foto: Canva
Kad sve ide ukrivo, naopaki kolač s breskvama i medom okrenut će stvari na pravu stranu. Ovaj osvježavajući i sočan desert, osim s breskvama i medom, možeš pripremiti s bilo kojim sezonskim voćem...

Prve breskve stigle su u trgovine, i iako im još nije glavna sezona i ove su iz uvoza, odlične su u raznim slasticama. U ovom receptu za mekani preokrenuti kolač, breskve se karameliziraju u mješavini vrućeg meda i maslaca prije nego što postanu osnova za tijesto začinjeno muškatnim oraščićem i vanilijom.

Dok se kolač peče, breskve postaju posebno sočne dok ih obavija karamelasti preljev. Nakon pečenja, kolač se okreće kako bi se istaknule breskve. Kad nisu u sezoni, kolač napravi s nekim drugim sezonskim voćem...

breskve | Author: Uann Hunt/Unsplash Breskve foto: Uann Hunt/Unsplash

Slatko-pikantni okus ovog kolača s breskvama natjerat će sve da traže još. Posluži s kuglom sladoleda od vanilije za dodatnu dozu radosti.

Savjet više: Ne čekaj dulje od 15 minuta da nakon pečenja izvadiš kolač iz kalupa. Smjesa meda se stvrdnjava kako se hladi i može se zalijepiti za kalup ako kolač dulje ostane u kalupu, pa će vađenje nakon 10 minuta biti puno teže i kompliciranije. Kolač se može čuvati u hladnjaku do 3 dana. Zagrij kriške kolača u mikrovalnoj ili u tavi, na rastopljenom maslacu, prije posluživanja.

Ne gasi ekran dok kuham

Naopaki kolač s breskvama
50 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 1,50 šalica
  • Jaje 2 kom
  • Šećer kristal 0,75 šalica
  • Prašak za pecivo 1,50 žličica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Mlijeko 0,75 šalica
  • Muškatni oraščić 0,50 žličica
  • Med 0,50 šalica
  • Maslac 0,75 šalica
  • Sol 0,75 žličica
  • Breskva 4 kom
  • Sladoled
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Premaži kalup za kolač promjera 23 cm (dubine 5 cm) uljem.


  2. Zagrij med, 60 g maslaca i 1/4 žličice soli u tavi na srednje jakoj vatri, miješajući često, dok se maslac ne rastopi, otprilike 3 minute.

    Dodaj breskve narezane na kriške, pusti da zakuha. Pusti da kipi, uz često miješanje, dok se smjesa meda malo ne reducira i dok se breskve ne počnu karamelizirati, 10-12 minuta. Premjesti u pripremljeni kalup i rasporedi u ravnomjernom sloju.


  3. Izmiksaj šećer i preostali maslac električnim mikserom na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta, otprilike 3 minute. Na niskoj brzini dodaj jaja, jedno po jedno. Umuti ekstrakt vanilije.


  4. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, naribani muškatni oraščić i preostalih 1/2 žličice soli u srednjoj zdjeli.

    Na niskoj brzini dodaji smjesu brašna (podijeljenu u 3 dijela) naizmjence s mlijekom, počevši i završavajući mješavinom brašna, miješajući samo dok se sve ne spoji nakon svakog dodavanja.

    Žlicom stavi tijesto preko breskvi i nježno ga rasporedi u ravnomjernom sloju.


  5. Peci dok drveni štapić umetnut u sredinu kolača ne izađe čist, 30-35 minuta. Kolač okreni na tanjur. Posluži toplo sa sladoledom od vanilije.


Isprobaj još recepata s breskvama!

Galette s breskvama Možda vas zanima... Galette s breskvama - brza ljetna poslastica Kolumne Možda vas zanima... Pečene breskve uz kuglicu sladoleda od vanilije Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.