Kad sve ide ukrivo, naopaki kolač s breskvama i medom okrenut će stvari na pravu stranu. Ovaj osvježavajući i sočan desert, osim s breskvama i medom, možeš pripremiti s bilo kojim sezonskim voćem...
Prve breskve stigle su u trgovine, i iako im još nije glavna sezona i ove su iz uvoza, odlične su u raznim slasticama. U ovom receptu za mekani preokrenuti kolač, breskve se karameliziraju u mješavini vrućeg meda i maslaca prije nego što postanu osnova za tijesto začinjeno muškatnim oraščićem i vanilijom.
Dok se kolač peče, breskve postaju posebno sočne dok ih obavija karamelasti preljev. Nakon pečenja, kolač se okreće kako bi se istaknule breskve. Kad nisu u sezoni, kolač napravi s nekim drugim sezonskim voćem...
Breskve
foto: Uann Hunt/Unsplash
Slatko-pikantni okus ovog kolača s breskvama natjerat će sve da traže još. Posluži s kuglom sladoleda od vanilije za dodatnu dozu radosti.
Savjet više: Ne čekaj dulje od 15 minuta da nakon pečenja izvadiš kolač iz kalupa. Smjesa meda se stvrdnjava kako se hladi i može se zalijepiti za kalup ako kolač dulje ostane u kalupu, pa će vađenje nakon 10 minuta biti puno teže i kompliciranije. Kolač se može čuvati u hladnjaku do 3 dana. Zagrij kriške kolača u mikrovalnoj ili u tavi, na rastopljenom maslacu, prije posluživanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Naopaki kolač s breskvama
50 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
1,50
šalica
Jaje
2
kom
Šećer
0,75
šalica
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Mlijeko
0,75
šalica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Med
0,50
šalica
Maslac
0,75
šalica
Sol
0,75
žličica
Breskva
4
kom
Sladoled
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Premaži kalup za kolač promjera 23 cm (dubine 5 cm) uljem.
Zagrij med, 60 g maslaca i 1/4 žličice soli u tavi na srednje jakoj vatri, miješajući često, dok se maslac ne rastopi, otprilike 3 minute.
Dodaj breskve narezane na kriške, pusti da zakuha. Pusti da kipi, uz često miješanje, dok se smjesa meda malo ne reducira i dok se breskve ne počnu karamelizirati, 10-12 minuta. Premjesti u pripremljeni kalup i rasporedi u ravnomjernom sloju.
Izmiksaj šećer i preostali maslac električnim mikserom na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta, otprilike 3 minute. Na niskoj brzini dodaj jaja, jedno po jedno. Umuti ekstrakt vanilije.
Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, naribani muškatni oraščić i preostalih 1/2 žličice soli u srednjoj zdjeli.
Na niskoj brzini dodaji smjesu brašna (podijeljenu u 3 dijela) naizmjence s mlijekom, počevši i završavajući mješavinom brašna, miješajući samo dok se sve ne spoji nakon svakog dodavanja.
Žlicom stavi tijesto preko breskvi i nježno ga rasporedi u ravnomjernom sloju.
Peci dok drveni štapić umetnut u sredinu kolača ne izađe čist, 30-35 minuta. Kolač okreni na tanjur. Posluži toplo sa sladoledom od vanilije.